#lähiöfest
paikallisuuden
puolesta

Tiedote: Lähiöfest tulee Riihimäen Peltosaareen

  • 26.4.2019


Lähiöfestissä kaikki haluavat jälki-istuntoon – Riksusta kertova sarjakuva ja biisi saavat ensiesityksensä 17.5.

TIEDOTE 26.4.2019

Riihimäen Lähiöfestiä juhlitaan perjantaina 17.5. koko päivän ajan Peltosaaren koululla. Tapahtumassa jätetään purettavalle Peltosaaren koululle lämpimät jäähyväiset muistojen ja yhdessä tekemisen voimalla.

 

Lähiöfest alkaa koulupäivällä. Oppilaat osallistuvat työpajoihin, joissa rakennetaan uutta tapaa oppia sekä kaupungista että paikallisuudesta. Ilmiöpohjaiseen oppimiseen perustuvassa kokeilussa Peltosaaren koulun oppilaat pääsevät tutkimaan tulevaa koulureittiään ja tutustuvat sen varrella niin kaupunkisuunnitteluun, kestävään liikkumiseen kuin vaikkapa kauppaan liittyviin aiheisiin. Työpaja on osa Lähiöfestin käynnistämää kokeilua, johon tulee osallistumaan vuoden 2019 aikana kouluja kaikista Lähiöfestissä mukana olevista kaupungeista – Riihimäeltä, Espoosta, Kauniaisista ja Helsingistä.

Tarjolla lettuja, keskustelua ja Peltsi-lovea

Iltapäivän “Jälki-istunnossa” koulu täyttyy paikallisten toimijoiden esittelyistä. Koulun entiset oppilaat pääsevät kurkkaamaan entisiin luokkahuoneisiinsa, tervehtimään vanhoja opettajiaan, tägäämään jäähyväiset koulun jumppasalin seinään, verestämään ruokamuistoja ja asettumaan luokkakuvaan. Lähiöön on mahdollista tutustua arkkitehtuurikävelyillä klo 14 ja 17 ja Peltosaari-seura tarjoaa lettuja Telluskadulla koko iltapäivän ajan.

Jälki-istunnon kohokohtana klo 15–16 käydään paneelikeskustelu jossa pohditaan, mikä on lähiön sydän. Aiheesta keskustelemassa Lähiöfestin Katja Lindroosin johdolla ovat Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen apulaisprofessori Venla Bernelius, Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri sekä vt. kaavoituspäällikkö Anniina Korkeamäki.

Illalla juhlitaan Peltosaaren asukkaita ja koulua. Lavalle pääsevät kiipeämään koulun entiset ja nykyiset oppilaat musisoinnin ja haastattelujen merkeissä. Mukana ovat mm. jääkiekon ja vapaaottelun maailmanmestarit Janne Lahti ja Aleksi Nurminen sekä Special Olympics -kultamitalisti Nea Tilli ja illan seremoniamestarina toimii Joes Teka. Katusählyturnaus haastaa mukaan kaikki koulusta poistuneet ikäluokat. Juhla huipentuu Riksu-biisin maailmanensi-iltaan, Riksu-sarjakuva-albumin julkistukseen ja Love-tapahtumien kanssa yhteistyössä toteutettavaan nostalgiseen Peltsi Love -diskoon koulun jumppasalissa.

Lähiöfest Riihimäen alustava aikataulu

Pidätämme oikeuden muutoksiin

Koulupäivä

Klo 8–12 Kaupunki-ilmiö -työpajat koulun oppilaille (huom. ei yleisölle eikä medialle)

Jälki-istunto

Klo 14–17 Liikuntapalvelut, liikuntavaunun väline-esittelyä koulun pihalla

Klo 14–17 Toimijaesittelyjä ja työpajoja luokissa, mukana mm. Peltosaari-Seura ry, Kotikulman kiinteistöpalvelut, SPR, Samuli Parosen seura, Kännikapina, Riihimäen aikuislukio, Suomen Muotoilukasvatusseura Ry, Riihimäen Nuorisopalvelut, Digiteatteri ym.

Klo 14–18 I < 3 Peltsi – tarinoita kotilähiöstä. Non-stop-videoesitys ruokasalissa. Koululaiset haastattelevat entisiä oppilaita ja lähiön asukkaat muistelevat. Videoiden toteutus: Pyry Okkolin ja Tomi Mäenpää / HYRIA

Klo 14–18 Tägää oma tiilesi jumppasalin seinään! Koulun entisten ja nykyisten oppilaiden yhteisöteos. Yhteistyössä Molotow Finland

Klo 14–17 Vapaata kiertelyä koulun tiloissa, mahdollisuus tavata vanhoja opettajia ja luokkatovereita, koulukuvaseinä, ruokamuistoja ym

Klo 14–18 Peltosaari-seuran buffetti Telluskadulla

Klo 14 ja 17 Arkkitehtuurikävely: Mistä on Peltsin lähiö tehty? Lähtö koululta, kesto noin 1,5 h, säävarau​s. Kierroksen vetää Riihimäen rakentumista ja arkkitehtuuria tutkiva kulttuurihistorioitsija Juho Haavisto ja se on toteutettu yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon kanssa.

Klo 15-16 Lähiön sydän – paneelikeskustelu koulun salissa: Katja Lindroos, Venla, Bernelius, Miia Nahkuri, Anniina Korkeamäki

Iltajuhla

Klo 17.00– Katusählyturnaus, lähiliikuntapaikka Galaxy

Klo 17.30–18.30 Koulun bändit ja Kunnan Pojat ulkolavalla

Klo 18.30–19.15 Joes Teka haastattelee koulun entisiä ja nykyisiä oppilaita salissa:

  • Aleksi Nurminen, vapaaottelun maailmanmestari
  • Janne Lahti, jääkiekon maailmanmestari
  • Nea Tilli, Special Olympics -kultamitalisti
  • Kalle Manninen, luokanopettaja, kirjailija
  • Gazale Giray-Öngörür ja Besir Giray, koulun entiset oppilaat
  • Jyri Welling, käsipallon ex-maajoukkuepelaaja
  • Hannu Huotari, koulun ensimmäinen rehtori

19.15–19.30 Riksu-biisin maailmanensi-ilta ja Riksu -sarjakuva-albumin julkistus

19.30–20.15 Kalpeat Varjot ulkolavalla

20.00–21.30 Peltsi Love -disco koulun salissa. Yhteistyössä Love -tapahtumat ja DJ Jani Unkuri, mukana Janely & Dancing Queens!

Mikä Lähiöfest?

Lähiöfest on paikallisuuden juhla, joka yhdistää kaupunkeja, yrityksiä ja yhdistyksiä, paikallisia toimijoita ja asukkaita. Lisäksi se on tapa kehittää ympäristöä yhteistyön keinoin. Vuonna 2019 Lähiöfestin isäntäkaupunkina on Espoo ja tapahtumakaupunkeina Riihimäki, Helsinki ja Kauniainen.

Tapahtuman konseptin on luonut Urban Practice, ja Riihimäen Lähiöfestin toteuttaa Riihimäen kaupunki yhteistyössä Urban Practicen, Lähiöfest-yhteistyökumppaneiden ja Peltosaaren koulun ja asukkaiden kanssa.

 

TIEDUSTELUT

Anni Määttä

tiedottaja

Riihimäen kaupunki

Eteläinen asemakatu 2, 5.krs

+358 50  57157 83

 

Twitter: @kotikaupunki

Facebook: /riihimaenkaupunki

Instagram: @rakasriksu