Seminaari


‘People-Driven City’ 29/9/17

  • Paikka – Location: Helsingin yliopiston pääjuhlasali – University of Helsinki main hall
  • Aika – Time: 10–18 (muutokset mahdollisia – TBC)
  • Kielet – Languages: suomi & English
  • Liput – Tickets: 145€, Early Bird 85€ (sis. alv. – VAT incl.) via Eventbrite
  • Opiskelijat, yleishyödyllisten järjestöjen ja yhdistysten edustajat sekä kaupunkiaktivistit voivat hakea sponsoroitua lippua hintaan 55€. Täytä hakemus täällä – Students, nonprofits and city activists may apply for a sponsored ticket here
  • Seuraa – Follow: Facebook ‘People-Driven City’

 

Lähiöfest2017-viikon pääseminaari on kaikille, joita kiinnostaa kaupunkien tulevaisuus!

‘People-Driven City’ katsoo kaupungin muutosta ihmisten näkökulmasta: miten alueiden arvoon ja identiteettiin voidaan vaikuttaa, miten yrittäjyys ja sosiaalinen vastuu voivat kohdata, miten lähiöiden korjauksia voidaan tehdä kestävästi ja ihmiset huomioiden sekä mihin kaupunkimme ovat matkalla ja mitä voimme oppia muualta.

Kysymyksiä tarkastellaan sekä ‘ylhäältä alas’- että ‘alhaalta ylös’-näkökulmista, ja etsitään keinoja niiden tuomiseksi lähemmäksi toisiaan.

Seminaari tuo kaupunkisuunnittelun ja -aktivismin kansainväliset suunnannäyttäjät Helsinkiin, monet ensimmäistä kertaa, kertomaan kokemuksistaan ja käymään keskustelua täkäläisten tekijöiden ja vaikuttajien kanssa.

Kaupunkien muutos erityisesti lähiöissä on koko Eurooppaa yhdistävä ajankohtainen teema ja haaste. Syyskuun lopussa toivotamme tämän keskustelun tervetulleeksi Helsinkiin!

NOTE: English translations coming up soon!

Teemoja – Themes

© Marcel van der Burg

 

Lähiöiden korjaaminen on urakka kaikkialla Euroopassa. Sotien jälkeen rakennetut kerrostaloalueet vaativat uudenlaisia ratkaisuja, jotta ne voisivat palvella asukkaita ja yhteisöjä 2010-luvulla ja tulevaisuudessakin.

Seminaarissa esitellään kaksi palkittua esimerkkiä Euroopasta. Arkkitehtuurimaailman arvostetuimpiin kuuluvan Mies van der Rohe -palkinnon sai tänä vuonna – ei suinkaan uusi rakennus tai asuinalue vaan suuren mittakaavan lähiökorjaus Amsterdamissa. Valtavan 60-luvun kerrostalokokonaisuuden korjaus toteutettiin tavalla, joka mahdollisti asumisen edullisesti ja samalla nosti alueen haluttavuutta huomattavasti.

Ruotsissa lähiöt ovat jatkuvasti tapetilla. Ns. ‘Miljonprogrammet’ sai aikaan nimensä mukaisesti miljoona asuntoa eri puolille Ruotsia. Nyt lähiöissä on monia ratkaistavia kysymyksiä kestävän kehityksen ratkaisuista sosiaaliseen hyvinvointiin ja maineeseen. Seminaarissa esitellään pohjoismaisen Nordic Built Challenge -palkinnon Ruotsissa voittanut Fittja People’s Palace Tukholmasta.

 

RM

 

Yrittäjyys ja yhteisöt ovat kaupunginosien ja lähiöiden elinvoimalle yhtä tärkeitä kuin rakennukset ja ympäristöt, joissa ihmiset voivat toimia. Kaupunkeihin muuttaa yhtä useampi eri maiden sisällä, ja juuri kaupungit ovat paikkoja joihin tullaan muutettaessa ulkomailta. Kulttuurien moninaisuus ja muutosten nopeus vaativat uudenlaista ketterää ja organisoitua ruohonjuuritoimintaa.

Seminaari tuo esimerkin Lontoon Brixtonista. Brixton on yksi sosioekonomisesti haasteellisia kaupunginosia Isossa-Britanniassa. MakeShift-nimisen yrityksen vetämä PopBrixton on tarjonnut alueelle uudenlaisen ratkaisun. Se toimii paitsi ravintola- ja viihdekeitaana myös katalysaattorina alueen yrittäjille ja sellaisiksi haluaville. Paikasta on lyhyessä ajassa tullut suosittu vierailukohde.

Toinen esimerkki tulee Amsterdamista, jossa entinen vankila muutettiin uudenlaiseksi kulttuuri- ja startup-keskukseksi, jossa turvapaikanhakijat voivat oppia uusia taitoja, kontaktoitua paikallisten kanssa ja saada osaamisensa esille. Lola Lik avautui vasta tämän vuoden helmikuussa, mutta se on huomattu jo laajasti kansainvälisessä mediassa.

 

RM

 

Top-down meets bottom-up on koko seminaarin kantava teema: miten nopeasti muuttuvaa kaupunkia voidaan ohjata ilman kahlitsemista, miten paikallisesta tekemisestä voi kasvaa kokonaisten alueiden arvoon vaikuttavaa toimintaa.

Seminaarissa tarkastellaan myös viimeaikaisia tutkimuksia eri alueiden arvon kehityksestä ja ihmisten asumistoiveista sekä kysymyksiä kaupunginosien identiteeteistä. Identiteetti on viime kädessä kaupunkilaisten itsensä tekemä. Siksi hyvä kaupunki on aina ‘ihmisten vetämä’.

Puhujat – Speakers

‘People-Driven City’ -seminaarin kansainväliset puhujat ovat vahvistaneet tulonsa. Toivotamme heidät tervetulleiksi Helsinkiin!

We are happy to welcome our international guests to our seminar and to Helsinki!

Suomalaiset puhujat julkistetaan kesän kuluessa! More speakers to be announced!

Kees Christiaanse

© R. Broekhuijsen

Urban planner & Architect, Future Cities Laboratory Programme Leader, founder and partner of KCAP

Kaupunkisuunnittelija ja arkkitehti Kees Christiaanse (NL) lukeutuu aikamme vaikutusvaltaisimpiin kaupunkivisionääreihin. Hänen toimistonsa KCAP:n töitä on esimerkiksi kaavan suunnittelu Hampurin HafenCityyn, jota käydään katsomassa kaikkialta maailmasta. Satama-alueiden muuttaminen eläviksi kaupunginosiksi on yksi KCAP:n vahvoista osaamisalueista. Christiaanse vetää kaupunkisuunnittelun ohjelmaa ETH Zürichissä, joka sijoittuu vuodesta toiseen kansainvälisten yliopistojen ranking-listojen kärkikymmenikköön.

Kees Christiaanse saapuu seminaariin Aalto-yliopiston kutsusta.

Link to bio in English soon!

Xander Vermeulen Windsant

Architect and founder of XVW architectuur

Arkkitehti Xander Vermeulen Windsant (NL) vetää toimistoaan XVW architectuur, jonka vahvuuksia ovat olleet erityisesti asumisen ratkaisut eri mittakaavoissa. Hän työskenteli yhteistyössä NL Architectsin kanssa Kleiburgin projektissa Amsterdamin Biljmermeerin lähiössä. Projekti toi XVW architectuurille ja NL Architectsille tämän vuoden Mies van der Rohe -palkinnon, joka on Euroopan arvostetuin tunnustus uudelle arkkitehtuurille.

Xander Vermeulen Windsant saapuu seminaariin Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen kutsusta.

Link to bio in English soon!

Madeleine Nobs

Photo: NCC

Business Developer, Sustainable Business, NCC Building

Madeleine Nobs (SWE) on taustaltaan arkkitehti ja työskentelee NCC Buildingissä Sustainable Business-yksikössä. Hän tulee kertomaan NCC:n Fittja People’s Palace -lähiökorjauksesta, jossa ns. miljoonaohjelman mukaan rakennetussa lähiöissä saatiin toteutettua mittavia asuintalojen korjauksia kestävästi, taloudellisesti ja ihmiset huomioon ottaen. Fittja People’s Palace voitti Nordic Built Challenge -kilpailun Ruotsissa vuonna 2013.

Madeleine Nobsin tuo seminaariin Lähiöfest2017-yhteistyökumppani NCC.

Link to bio in English soon!

Egbert Fransen

Photo: Michiel Goudswaard

Director at Pakhuis de Zwijger

Egbert Fransen (NL) on pitkän linjan yrittäjä ja kaupunkivaikuttaja. Hän johtaa perustamaansa Pakhuis de Zwijger -keskusta Amsterdamin ydinkeskustan tuntumassa. Rakennus toimii paitsi luovien alojen yritysten toimitilana myös avointen ja ilmaisten tapahtumien ja keskustelujen näyttämönä. Pakhuis de Zwijgerin ohjelmatarjonta tarkastelee urbanismia monista eri näkökulmista pitäen keskiössä aina kansalaisen ja tämän mahdollisuuden vaikuttaa kaupunkiinsa.

Egbert Fransenin tuloa Helsinkiin tukee Alankomaiden suurlähetystö.

Link to bio in English soon!

Philippe Castaing

Chief curator and connector at MakeShift

Philippe Castaing (UK/FR) on sarjayrittäjä sosiaalisten yritysten saralla. Castaingilla on 20 vuoden kokemus Lontoon hotelli- ja ravintola-alalta sekä kiinteistöjen kehittämisestä. Opiskeltuaan School of Social Entrepreneursissa hän päätti omistautua paikallisten yhteisöjen voimauttamiseen yrittäjyyden kautta. Castaing vetää MakeShift-yritystä, jonka projekteja on paitsi PopBrixton myös vasta avattu Peckham Levels.

Link to bio in English soon!

Simon van Dommelen

Cal-xl / Zimihc

Initiator & director, LOLA

Simon van Dommelen (NL) vetää Amsterdamissa yhdistystä, joka etsii tyhjiin ja vajaakäytössä oleviin tiloihin uusia toimintoja erityisesti paikallisista yhteisöistä. LOLAlla on useita projekteja ympäri Amsterdamia. Tunnetuimmaksi on tullut Lola Lik (lik = slangisana vankilalle), joka on perustettu tyhjään vankilaan Bijlmerbajesiin. Amsterdamin kaupunki tilasi LOLAlta toimintamallin, jolla voitaisiin tukea turvapaikanhakijoiden työllistymistä. Lola Likin tavoitteena on tuoda pakolaiset osaksi Amsterdamin luovia yhteisöjä.

Simon van Dommelenin tuloa seminaariin tukee Suomen Benelux-instituutti.

Link to bio in English soon!

 Suomalaiset puhujat julkistetaan kesän kuluessa! More speakers to be announced!

 

 

Pääkumppanit – Main Partners: Danske Bank, Kiinteistömaailma

Sisältökumppanit – Content Partners: Aalto University, Urban Academy, Architecture Information Centre Finland, AaltoPRO, NCC

Kiitokset – Thanks: Embassy of the Netherlands in Finland, Finnish Cultural Institute for the Benelux