#lähiöfest
paikallisuuden
puolesta

Susani Mahadura & Yagmur Özberkan

  • 29.9.2017


“Lähiöt ovat pieniä New Yorkeja.”

Mahadura&Özberkan tekevät Yle Puheella radio-ohjelmaa, jossa päivitetään käsitettä suomalaisuudesta vuodelle 2017. Ohjelman tarkoituksena on puhua eri vähemmistöjen asemasta Suomessa ja siitä todellisuudesta, joissa vähemmistömme elävät.

Kesällä 2017 ohjelmassa on ollut toistuvasti esillä lähiöt. ‘People-Driven Cityn’ moderaattoreiksi tulevat Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan kertovat itse suhteestaan lähiöihin:

Teemme töitä sen eteen, että Suomi olisi tasa-arvoinen ja monimuotoinen meille kaikille suomalaisille. Meillä se tarkoittaa sitä, että kerromme tarinoita kuulijoillemme.

Tarinoiden perässä olemmekin päätyneet lähiöihin ja todenneet, että niissä kukoistaa aivan mielettömän monimuotoinen kulttuuri ja tapa elää. Olemme nautiskelleet syyrialaisen keittiön herkuilla Kontulan ostarilla, juoneet iltateetä turkkilaisessa kahvilassa Itäkeskuksessa ja ulkoilleet lähiöiden vehreillä ja kauniilla metsäreiteillä.

Missään muualla emme ole törmänneet niin vahvaan yhteisölliseen ilmapiiriin kuin lähiöissä, joissa tapaa kaikenlaisia ihmisiä eri kulttuureista ja sosioekonomisista taustoista.

Toisaalta olemme huolissamme lähiöiden eriarvoistumisesta. Mieleen on painunut hetki kontulalaisen papan kanssa, joka kertoi, ettei hänen rahat riittäneet edes uusien silmälasien ostamiseen. Suomalainen köyhyys on ilmiö, johon ei välttämättä ydinkaupunkien vilskeessä törmää, mutta lähiöissä olemme saaneet kuulla monen perheen ahdingosta. Haastattelemamme pappa sanoi, ettei hänellä ole koskaan ollut varaa lapsena harrastaa mitään, joten hän ajautui kaduille ja sitä kautta huonoille teille. Hän on huolissaan niistä lähiönuorista, joilla ei ole yksinkertaisesti mitään. Papan viimeinen lause jäi mietityttämään meitä:

“Jotkut päättäjät haluavat usuttaa meitä köyhiä vihaamaan maahanmuuttajia, mutta me olemme kaikki yhtä täällä lähiöissä. Herroilla on varaa valita elämäntyylinsä. Meillä muilla ei ole.”

Näemme lähiöissä valtavat mahdollisuudet aktiiviseen ja osallistavaan kaupunkielämään. Meidän täytyy nähdä se rikas ja monimuotoinen kulttuuri huonomaineisten lähiöiden takana ja meidän täytyy panostaa niihin lapsiin ja nuoriin, jotka lähiöissä asuvat.

Olemme kuulleet sanottavan, että lähiöt ovat pieniä New Yorkeja. Pidämme siitä vertauksesta, koska New York on kansainvälinen kaupunki, jossa monikulttuurisuus on voimavara eikä taakka.

Meidän nuoret, jotka tulevat eri taustoista ovat valtavia tietopankkeja, jotka kykenevät hahmottamaan maailmaa useasta näkökulmasta ja saattavat puhua useampaa kieltä. Miten voisimme rohkaista tällaisia nuoria eteenpäin käyttäen heidän taustojaan vahvuutena?

Mahadura&Özberkan -lähetyksissä olemme tavanneet afrosuomalaisia poikia, romaninuoria ja muslimityttöjä, jotka sanovat, että ovat epäilleet kykenevänsä saavuttaa unelmiaan heidän taustojensa takia.

Kongolaistaustainen jalkapallovalmentaja sanoi meille, ettei koskaan ajatellut, että musta mies voisi olla Suomessa lakimies tai lääkäri, joten hän ajautui jalkapallon pariin.

Mikä ei tosiaankaan ole huono vaihtoehto sekään, mutta meidän täytyy kyetä tukemaan monikulttuurisia nuoria, jotta he uskoisivat itseensä. Meidän täytyy myös tukea niitä nuoria, jotka tulevat heikosta taloudellisesta asemasta.

Mitä toivotte, että Lähiöfest saisi aikaan?

“Olemme todella innoissamme Lähiöfest -tapahtumasta, joka toivottavasti tuo yhteen kaikki me suomalaiset taustoista riippumatta. Luvassa on vauhdikasta, positiivista ja ratkaisukeskeistä keskustelua hyvässä hengessä. Toivomme näkevämme yleisössä päättäjiä ja vaikuttajia, jotka keskustelun jälkeen olisivat valmiita tekemään töitä lähiöiden eteen.”

Lue lisää ‘People-Driven City’ -seminaarista