#lähiöfest
paikallisuuden
puolesta

OmaStadilla parempi kaupunki kaikille

  • 1.10.2019

Eloa Herttoniemenrantaan -asukasyhteisön järjestämä Herttoniemenrantapäivä


Lähiöfest-viikko päättyi mutta OmaStadi-äänestys alkaa! Helsingin kaupungin ensimmäinen osallistuvan budjetoinnin kierros antaa kaupunkilaisten päättää 4,4 miljoonan euron käytöstä. Hilloa huudeille!

Niin, mistä on kyse? Näin osallistuvasta budjetoinnista kertoo Helsingin kaupunki:

Osallistuvassa budjetoinnissa kaupunki osoittaa vuosittain noin 4,4 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen. Määräraha jakautuu suurpiireittäin asukasmäärän perusteella. Lisäksi viidesosa budjetista varataan koko kaupunkia koskevien ehdotusten toteuttamiseen. Ehdotukset, äänestys sekä ajankohtaiset tiedot löytyvät digitaaliselta alustalta osoitteesta OmaStadi.hel.fi.

Ehdotuksia voivat antaa kaikki ikään tai asuinpaikkaan katsomatta. Ensimmäinen ehdotusvaihe oli vuoden 2018 lopussa ja siinä saatiin peräti 1 261 ehdotusta. Niistä jalostettiin 369 suunnitelmaa yhteiskehittelyvaiheessa, johon osallistuivat ehdottajat ja kaupungin asiantuntijat. Kaupungin toimialat tekevät näille suunnitelmille budjettiarvion.

Toteuttamiskelpoiset suunnitelmat siirtyvät äänestykseen. Äänestysvuonna 12 vuotta täyttävät helsinkiläiset voivat äänestää. Äänestys toteutetaan ensimmäisen kerran syksyllä 2019 ja eniten ääniä saavat ehdotukset tulevat valituiksi. Ehdotusten toteutuksesta vastaa kaupunki.

OmaStadista puhuttiin Metro-livessä

Lähiöfest-viikko ja koko festivaalivuoden päättäneenä viikonloppuna teimme todennäköisesti maailman ensimmäisen talk show’n metrovaunusta. Metro-live 28.9. oli lähes neljän tunnin suora verkkolähetys väliltä Matinkylä–Vuosaari. Puhuimme kaupunginosien ajankohtaisista asioista, joihin tietenkin kuului myös OmaStadi.

Miksi Helsinki päätti antaa kaupunkilaisille valtaa päättää 4,4 miljoonasta eurosta? Millaisia oppeja ja kokemuksia ensimmäisestä osbu-kierroksesta on jo saatu? Mihin suuntaan kaupunkilaisten mukaanottaminen ja laajemmin paikallisdemokratia on menossa?

Näihin kysymyksiin vastasivat Metro-livessä osallistuvan budjetoinnin kehittämispäällikkö Kirsi Verkka ja alueosallisuuspäällikkö Titta Reunanen Helsingin kaupungilta. Asukkaan näkökulman toi oman ehdotuksensa OmaStadiin tehnyt Pia Villgrén. Kiitos kaikille hyvästä keskustelusta!

Metro-live-lähetykset ovat kuunneltavissa Lähiöfestin FB-sivulla:

Ehdotuksia yhteisen kaupungin puolesta

päivitetty 24.10.2019

OmaStadissa voi äänestää lokakuun loppuun asti sekä koko kaupungin että yhden alueen ehdotuksista. Eniten on ehdotettu asukastiloja ja siisteyden ja valaistuksen parantamista sekä liikuntapaikkojen ja puistojen kohentamista. Äänestämällä OmaStadissa voi siis vaikuttaa, mitä konkreettista omalle asuinalueelle tullaan tekemään. Alueen ei kuitenkaan tarvitse olla oma asuinpaikka, vaan sen voi valita.

Kävimme läpi – tietysti – erityisesti lähiöihin ja koko kaupunkiin tehdyt ehdotukset, ja poimimme laajasta joukosta kiinnostavia, persoonallisia ja tärkeitä ehdotuksia lähiöiden parantamiseksi. Äänestysintoa!

Läntinen

Pop-up-ulkoilmaelokuvateatteri Malminkartanon täyttömäen alueelle

Kaupunkiviljelyn alkeita yhdessä oppimassa (Kaarela)

Esteetön kulttuuribussi saattajien kera

+ kaikki Läntisen alueen ehdotukset

Kaakkoinen

Kuntosali nuorille Herttoniemeen

Erätorin tapahtumapäivä

Kukkasipulitalkoot kaikkiin Kaakon kaupunginosiin

+ kaikki Kaakkoisen alueen ehdotukset

Koillinen

Liikuntaa ja hyvinvointia tukevia palveluita ikäihmisille Koillis-Helsinkiin – Lähelle kotia

Sointula – Pukinmäenkaaren peruskoulun musiikin luokka moderniksi soittotilaksi

3D-tulostimien hankinta kaikkiin alueen kirjastoihin

+ kaikki Koillisen alueen ehdotukset

Itäinen

5000 päiväkotilasta teatteriin

Ympäristökasvatusta viherkatolla

BTF-nuorten hip-hop harrastetila Columbukseen

+ kaikki Itäisen alueen ehdotukset

Pohjoinen

Kesätöitä ja apua kesäaskareisiin

Karavaanipolkupyörät päiväkoteihin

Oulunkylästä pohjoisen yhteisöllinen helmi

+ kaikki Pohjoisen alueen ehdotukset

Koko Helsinki

Kulttuurikylätapahtuma

Multilingual and participative Helmet platform – Monikielinen ja osallistava Helmet-alusta

Helsinki International Public Library – Helsingin kansainvälinen kirjasto*

Kesätyöseteli 8.luokkalaisille

Terve nuori hanke – Stadin skidit kokkailee

Ikääntyneiden maahanmuuttajien sähköinen palvelu

+ kaikki Koko Helsingin ehdotukset

*Disclaimer: Ehdotuksen ovat tehneet Lähiöfestin tuottajat yksityishenkilöinä ilman liiketoiminnallista tms. intressejä.

 

OmaStadi-äänestykseen >