#lähiöfest
paikallisuuden
puolesta

Lähiöfest2019 kiittää!

  • 28.10.2019


Lähiöfest2019 huipentui 23.–29.9. Espoossa, jossa keskusteltiin kaupunginosien muutoksesta, kuultiin alan kansainvälisiä huippuja, palkittiin naapurustojen sankareita ja lahjoitettiin tuhansia euroja paikallisille toimijoille sekä innostettiin koululaiset suunnittelemaan hyvää kaupunkia.

TIEDOTE

‘Vuonna 2015 yhdestä lähiökorttelista Vantaan Mikkolassa alkunsa saanut Lähiöfest kasvoi vuonna 2019 neljään kaupunkiin. Keväällä Lähiöfest kiersi Riihimäellä ja Kauniaisissa, ja syksyllä Espoossa, jossa tapahtumaviikko 23.–29.9. levittäytyi eri kaupunginosiin ja osin myös Helsinkiin.

Lähiöfest2019 tavoitti tuhansia kaupunkilaisia. Tapahtumien ja kokeilujen järjestämiseen osallistui vuoden aikana yli 200 eri toimijaa, niiden joukossa neljä kaupunkia. Pääyhteistyökumppaneita olivat Innovarch, K-Market ja NCC, ja sisältökumppaneita mm. Aalto-yliopisto, Arkkitehtuurimuseo, Archinfo, Maptionnaire ja Yhteismaa. Urban Practice tuottaa Lähiöfestin voittoa tuottamattomana projektina.

“Tämä vuosi on osoittanut, että Lähiöfestiä tarvitaan, sillä keskustelu kaupungeista kuuluu kaikille”, tuottaja Katja Lindroos Urban Practicesta sanoo. “Niin kaupungit, yritykset kuin muutkin toimijat ovat haastaneet itsensä yhteistyöhön ja uusiin kokeiluihin. Kiitämme omasta ja kumppaneiden puolesta kaikkia asukkaita, jotka ovat olleet mukana sekä osallistujina että tekijöinä – tästä on hyvä jatkaa!”

Yhdessä oppimista ja vilkkaita keskusteluja kaupungin tulevaisuudesta

Lähiöfest-tapahtumaviikon ohjelman toteuttamiseen osallistui isäntäkaupunki Espoon lisäksi yrityksiä, yliopistoja, yhdistyksiä ja kaupunginosa-aktiiveja – yhteensä yli 120 eri toimijaa. Seuraavassa nostoja:

 

Keinutien peruskoulun 4. -luokkalaisia Aalto Living+:n oppitunnilla

Kaupunkioppia ja innovaatiokisa koululaisille

Kaupunkioppi on Lähiöfest2019-vuonna käynnistetty pilottihanke, jossa koululaiset pohtivat yhdessä kaupunkialan ammattilaisten ja yritysten kanssa kaupungistumiseen ja lähiympäristöön liittyviä kysymyksiä. Kaupunkioppi-kokeiluun osallistui vuoden aikana yli 350 peruskoululaista neljästä eri kaupungista. Lähiöfest-tapahtumaviikolla espoolaiset ja helsinkiläiset koululaiset 4.-luokkalaisista 10.-luokkalaisiin pääsivät oppimaan koulun ulkopuolelle, toisin sanoen kaupungista kaupunkitilassa.

Sisältökumppani Aalto Living+ tarjosi Kontulan Keinutien peruskoulun nelosluokkalaisille innovatiivisen kaupunkisuunnittelupajan, jossa Urban Dots -nimisen pelin aikana suunniteltiin kaupunginosa. Espoon Tiistilän koulun kymppiluokka vieraili NCC:n Rautatieaseman hotellityömaalla. Oppilaita kierrätettiin työmaalla tutustumassa rakentamiseen ja hankekehitykseen yleisesti. 

Pääyhteistyökumppani K-Market toteutti K-kampuksella työpajan, jossa Helsingin Laajasalon ja Espoon Mainingin peruskoulujen kasiluokkalaiset visioivat ruoan tulevaisuutta. Pääyhteistyökumppani Innovarch ja Vahanen-yhtiöt tarjosivat Taivallahden peruskoulun kasiluokkalaisille ja Mainingin koulun nelosluokkalaisille rakentamisen eri näkökulmia tilasuunnittelusta kosteus- ja akustiikkamittauksiin. Arkkitehtuurimuseo taas johdatti Laajasalon peruskoulun nelosluokkalaiset rakennusperinnön maailmaan museon tiloissa.

 

Taivallahden peruskoulun 8. -luokkalaisia Vahasen oppitunnilla

 

Pääyhteistyökumppani Innovarch järjesti koululaisille suunnatun Tunnista, oivalla ja tee -innovaatiokisan, jonka tarkoituksena oli kannustaa oppilaita tunnistamaan, mitä kaikkea rakennettuun lähiympäristöön kuuluu ja keksimään ratkaisu löytämäänsä epäkohtaan. Kilpailutyön sai palauttaa haluamassaan muodossa. Kisan pääpalkintona oli 2 000 euroa luokan retkeen. Kisaan tuli yli 30 hienoa kilpailutyötä. Kilpailun voitti työ nimeltä ”Kalyva”, jonka tekivät Olivia, Korina, Lesa ja Sonja Karakallion koulun luokalta 8A. Tytöt olivat työstäneet ehdotuksen koululle tarvittavasta sadekatoksesta. Arkkitehtiraati arvioi työn olleen loppuun asti harkittu. Katos istuu luontevasti koulun arkkitehtuuriin, se on tarpeeksi yksinkertainen, mutta identiteetiltään vahva.

Ilmiöoppimista tukee myös NCC:n MySchool-palvelu, joka annettiin Lähiöfestin myötä ilmaiseksi Mainingin koulun käyttöön syyslukukauden ajaksi. MySchoolin avulla koulukiinteistöstä saatava data voidaan antaa opettajien käyttöön, jolloin oppilaat opiskelevat mm. energian ja veden kulutusta oman koulurakennuksen kautta.

Kaupunkikehittämisen kansainväliset huiput tulivat Otaniemeen

Perjantaina 27.9. Dipolissa Otaniemessä järjestettiin viikon kansainvälinen pääseminaari People-Driven City. Tämä toista kertaa järjestetty seminaari keräsi noin 400 kaupunkien kehittämisestä kiinnostunutta ammattilaista ja opiskelijaa kuulemaan keynote-puheita, osallistumaan työpajoihin ja käymään keskusteluja. Päivän teemoja olivat kestävä kehitys, osallisuus, demokratia ja oppiminen.

Seminaarin kansainvälisiä huippupuhujia olivat mm. arkkitehtuurin nouseviin tähtiin lukeutuva Michel Rojkind Mexico Citystä, Järvaveckan-politiikkaviikon perustaja Ahmed Abdirahman Tukholmasta ja joukkorahoitetun sillan toteuttaneen ZUS-toimiston Kristian Koreman Rotterdamista.

 

 People-Driven City -seminaari Dipolissa

 

Innovarch ja NCC järjestivät päivän aikana työpajoja oppimistiloista ja elävästä kaupunkiympäristöstä, jotka keräsivät innokkaan osallistujajoukon. Päivän alussa yleisö yllätettiin Lähiöfest2019-kaupunkien kaupunginjohtajien videotervehdyksillä. Seminaarin jälkeen Arkkitehtuurimuseo tarjosi Alvar Aalto -aiheisen kierroksen Otaniemessä, ja EMMA kutsui avoimien ovien iltaan.

Seminaarin mahdollistivat festivaalin pääyhteistyökumppaneiden lisäksi lukuisat sisältökumppanit, mm. Aalto-yliopisto, Aalto Living+, Archinfo, Alankomaiden suurlähetystö, Viron suurlähetystö, Suomen Benelux-kulttuuri-instituutti ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto sekä SitraLisää ohjelmasta >

 

NCC:n Dome of Visions-paviljonki Aalto-yliopiston kampuksella

 

Koko Lähiöfest-viikon keskus-hubina toimi NCC:n kuplan muotoinen Dome of Visions -paviljonki, joka pystytettiin Aallon kampusalueelle Otaniemeen. Se oli mukana myös edellisellä kerralla vuonna 2017, tuolloin Helsingin Teurastamolla. Dome on avoin tila keskustelulle kestävästä kehityksestä ja muuttuvasta kaupungista. Viikon aikana Domessa oli monenlaista ohjelmaa mm. tietoiskuja, kirjanjulkistus, opiskelijatapahtumia, asiakastilaisuuksia, sekä myöhäisillan dokumenttielokuva ja keskustelua kiertotaloudesta.

Yle Radio Suomi teki paviljongista kaksi suoraa radiolähetystä.

Lähiöfest Torilla juhlittiin Matinkylää ja paikallissankaruutta

Lauantaina 28.9. Espoon kaupunki isännöi Lähiöfest Toria, tapahtumaviikon suurinta yleisötapahtumaa. Toritapahtuma keräsi Tiistilän koululle yhteensä pari tuhatta osallistujaa, ja sitä oli toteuttamassa lähes neljäkymmentä eri järjestöä, seuraa ja muuta toimijaa. Tapahtuman onnistumisesta kertoo kävijöiltä saatu positiivinen palaute ja toiveet jokavuotisesta tapahtumasta. Monipuolinen ohjelma sekä innostunut ja rento tunnelma keräsivät kiitoksia sekä tapahtumassa vierailleilta että siellä toimintaa järjestäneiltä tahoilta. 

 

Espoon kaupungin kaupunkisuunnittelijoita Lähiöfest Torilla

 

Tapahtumassa pääyhteistyökumppani K-Market palkitsi diplomeilla kaksi Kyläsankaria Jami Haajasen ja Kivenlahti–Stensvik ry:n. Jamia oli huolettanut, etteivät lapset näy pimeällä, ja hän on sen seurauksena kerännyt jo kolme vuotta peräkkäin heijastimia Espoon koululaisille. Kivenlahti-Stensvik ry on vuodesta 1972 toiminut asukasyhteistyö, jonka monipuolinen panostus viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi on ollut merkittävää. Kyläsankari-kampanja käynnistyi jo ennen Lähiöfest-viikkoa K-Marketeissa ja somessa, ja kaikki ehdotukset sankareiksi tulivat asukkailta.

K-Marketin pop-up ravintola Safkassa myytiin tapahtuman ajan hampurilaisia. Tuotto 2100 euroa lahjoitetaan Leppävaaran Pyrinnölle nuorten harrastustoiminnan tukemiseen. Yhtenä perusteena on Leppävaaran Pyrinnön mukanaolo Unified-toiminnassa, joka tarjoaa mahdollisuuden koripallon pelaamiseen kehitysvammaisille urheilijoille.

 

Lähiöfest Tori ja K-Marketin pop-up-ravintola Safka

Suoraa puhetta ja rohkeita kokeiluja kaupunginosissa

Lähiöfest tehdään, jotta kaikki voisivat osallistua keskusteluun kaupungin tulevaisuudesta. Arki-iltojen Espoo-live-keskustelut neljässä espoolaisessa kirjastossa nostivat esiin aiheita, joita asukkaat olivat itse saaneet ehdottaa. Keskusteluja saattoi seurata suorana myös verkon kautta. Espoo-live-illoissa oli myös eri kumppaneiden ja järjestöjen työpajoja ja esittäytymisiä. 

 

Espoo-live Entressen kirjastossa

 

Keskustelu kaupunkikehityksestä jatkui lauantaina 28.9. Metro-livessä, joka oli todennäköisesti maailman ensimmäinen metrovaunusta lähetetty talk show. Keskustelujen aiheina oli niin joukkoliikenteen muutos, uudet rakennushankkeet kuin Helsingin kaupungin osallistuva budjetointi OmaStadi. Yksi “lähetyksistä”oli vierailijoiden isännöimä: itähelsinkiläiset kulttuuritoimijat Mahad Omar ShMussen johdolla puhuivat segregaation vastaisesta työstä. Metro-liven mahdollistivat HSL ja HKL.

 

Metro-liven vierailijoiden lähetys

 

Lähiöfest tarjoaa kumppaneille mahdollisuuden käynnistää uusia kokeiluja ja kohdata sellaisiakin tahoja, joita ei muuten tulisi tavanneeksi. Ensin mainitusta esimerkkinä Espoon kaupunki tarjosi Pop-up Espoo-kokeilussa yhdeksän julkista tilaa kaupunkilaisten omien tapahtumien käyttöön kevennetyllä lupakäytännöllä. Jälkimmäisestä voidaan mainita tuottajan järjestämä #hoodsespoo-kampanja, joka vielä Lähiöfest-tapahtumaviikon jälkeenkin kannustaa asukkaita tutustumaan uusiin puoliin kotikaupungissaan some-kisalla, johon paikalliset yrittäjät ja toimijat ovat lahjoittaneet yllätyspalkintoja.

 

#hoodsespoo-kisaan palkinnon lahjoittanut yritys

Lähiöfest2019

Idea & tuotanto / Concept & production

 

Isäntäkaupunki / Host City

Tapahtumakaupungit / Event Cities

 

           

 

Pääyhteistyökumppanit / Main Partners

 

 

 

 

Mukana / Campaign City

 

Sisältökumppanit / Content Partners

 

Aalto-yliopisto

Arkkitehtuurimuseo

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus  

Aalto Living+    

Embassy of the Netherlands in Finland    

Embassy of Estonia in Finland

Finnish Cultural Institute for the Benelux   

The Swedish-Finnish Cultural Foundation 

Omnia      Maptionnaire      Yhteismaa      Treamer      RaivioBumann

 

Projektikumppanit / Project Partners

 

Lasten arkkitehtuurikoulu Arkki      EMMA      Sitra     HSL