#lähiöfest
paikallisuuden
puolesta

Lähiöfest2019 huipentuu 23.–29.9. Espoossa

  • 17.9.2019

Lähiöfest Torin paikka Tiistilän koulu Matinkylässä, kuva Matinraitin Kyläkarnevaaleista / RM


Koko viikon täydeltä kokeiluja, seminaareja ja juhlia sekä keskusteluja siitä, millainen kaupunki on kaikkien kaupunki!

TIEDOTE

Lähiöfest on kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma ja puheenvuoro paikallisuuden puolesta. Vuonna 2019 mukana on neljä kaupunkia – Riihimäki, Kauniainen, Helsinki ja isäntäkaupunki Espoo, jonne kaikki opit tuodaan yhteen syyskuun viimeisellä viikolla. 

“Lähdimme tekemään Lähiöfestistä alusta alkaen muutakin kuin tapahtumaa. Festivaali on “urbaani labra”, tapa saada liikkeelle uusia avauksia ja sellaisiakin tahoja yhteistyöhön, jotka eivät muuten välttämättä kohtaisi toisiaan”, sanoo Lähiöfestin vastaava tuottaja Katja Lindroos Urban Practice Oy:stä.

Espoon Lähiöfest-viikon ohjelma sisältää useita kokeiluja: koululaiset siirtyvät oppitunneilla koulusta kaupunkitilaan, kaupunki testaa byrokratian keventämistä helpottaakseen pop-up-henkistä tekemistä, eri yritysyhteistyökumppanit tekevät paikallisuutta vahvistavia ja rahoittaviakin tempauksia, ja kaupunginosien ajankohtaiset keskustelut kuullaan suorana niin radioaalloilla kuin verkon kautta.

Lähiöfestillä kaupunkitila itse on festivaalialuetta: työpajat, talk show’t, pop-upit ja tapahtumat järjestetään kirjastoissa, kouluissa, kampuksella, jopa metrovaunussa. Viikon teemat liittyvät kestävään kehitykseen, oppimisen, elävään kaupunkitilaan, paikallisyrittäjyyteen ja kaupunkilaisten osallisuuteen. 

Poimintoja viikon ohjelmasta

Kaupunkioppi – City Learning 23.–27.9.: Lähiöfest2019-vuoden aikana on käynnistetty KaupunkioppiCity Learning  -projekti, jossa kehitetään yhdessä koulujen opettajien ja oppilaiden sekä eri sektoreita edustavien asiantuntijoiden kanssa sitä, miten kaupungista voidaan oppia kouluissa ilmiölähtöisesti. Espoon Lähiöfest-viikolla oppilaat pääsevät oppimaan kaikkea tulevaisuuden ruuasta betonin lujuuslaskelmiin.

Kokeiluun osallistuu kouluja Espoosta ja Helsingistä – oppilaat ovat 4.–10.-luokkalaisia. Vuorovaikutteisia oppitunteja järjestävät eri Lähiöfest2019-kumppanit. 

Lisäksi monilla kumppaneilla on omia projektejaan kouluille: esim. pääyhteistyökumppani Innovarch (osa Vahanen-yhtiöitä) järjestää koululaisille innovaatiokilpailun “Tunnista, oivalla ja tee!”, jonka tulokset tulevat näyttelynä esille lauantaina 28.9. Lähiöfest Torille Matinkylään. Pääpalkintona kilpailussa on 2000 euroa luokan retkiä varten.

Kansainvälinen pääseminaari People-Driven City 27.9.: Aallon kampuksella järjestettävä koko päivän seminaari tuo Dipoliin kaupunkien kehittäjiä Amsterdamista, Tukholmasta, Tallinnasta, Genevestä, Rotterdamista, Mexico Citystä ja neljästä Lähiöfest2019-tapahtumaan osallistuneesta kaupungista – puhujina mm. maailmankuulu arkkitehti Michel Rojkind, Espoon kaupungin palvelukehitysjohtaja Päivi Sutinen, yrittäjä Saku Tuominen HundrEDista, ja politiikkatapahtuma Järvaveckanin perustaja Ahmed Abdirahman Ruotsista. 

Seminaarissa kuullaan esim. miten betonilähiö korjataan ekologisesti, miten asukkaat saadaan mukaan tiivistyvän kaupungin suunnitteluun, miten silta tehdään joukkorahoittamalla, ja miten kouluista tehdään kaupungin innovaatiokeskuksia. Ohjelmaan sisältyy luentojen lisäksi työpajoja, musiikkiesityksiä ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden kurssitöiden avoin arviointitilaisuus.

Seminaarin jälkeen on kaikille avoimia tutustumiskäyntejä: Arkkitehtuurimuseo tarjoaa kierroksen Alvar Aallon kohteisiin ja Aalto Living+  avaa ovet mm. City Science Labiin, jossa koululaiset ovat alkuviikon Kaupunkioppi-kokeilussa päässeet suunnittelemaan Otaniemeä.

Lähiöfest Tori Matinkylässä 28.9. Tiistilän koululla: Espoon kaupunki isännöi Lähiöfest-viikon suurinta yleisötapahtumaa Toria. Samalla vietetään Matinkylän 50-vuotissyntymäpäivää. Toritapahtumassa on mukana noin 40 eri toimijaa. Tarjolla on aktiviteetteja kaikenikäisille: puuhapajoja ja tanssia, urheilun lajikokeiluita ja musiikkiesityksiä, tietoa ja työpajoja, leikkimielistä kilvoittelua, kokeilun paikkoja ja yhdessä olemista. Tule tekemään yhdessä kaupungin suunnittelijoiden kanssa parempaa kaupunkia. Luvassa on myös mm. kirpputori, katutaidepajoja – ja perheen pienemmille mm. poniajelua ja nallesairaala! Perille koululle pääsee vaikka riksalla Isosta-Omenasta!

Pääyhteistyökumppani K-Market avaa Lähiöfest Torille pop up -ravintolan, jonka koko tuotto menee lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen. Lisäksi tapahtumassa juhlistetaan Kyläsankareita, jota kaupunkilaiset ovat saaneet itse ehdottaa.

Festivaalipaviljonki Otaniemessä 23.–27.9.: Koko Lähiöfest-viikon keskus-hubina toimii kuplan muotoinen Dome of Visions -paviljonki, jonka pääyhteistyökumppani NCC tuo Aallon kampusalueelle Otaniemeen. Dome on avoin tila keskustelulle kestävästä kehityksestä ja muuttuvasta kaupungista. Luvassa on tietoiskuja, kirjanjulkistuksia, myöhäisillan dokumenttielokuvia ja opiskelijoille suunnatun suunnittelukisan tulokset.

Yle tekee paviljongista kaksi suoraa lähetystä. Paviljonki on monien eri toimijoiden käytössä viikolla, ja sinne on vapaa pääsy.

Espoo-live 23–26.9 ja Metro-live 28.9.: Kaikille avoimet arki-iltojen työpajat ja talk show’t nimellä Espoo-live pidetään kirjastoissa Tapiolassa, Kivenlahdessa, Espoon keskuksessa ja Leppävaarassa. Mukana on yhdistyksiä, yrityksiä ja kansalaisaktivisteja. Espoon kaupunki kutsuu kaupunkilaiset mukaan vaikuttamaan tulevaisuuden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin. Espoo-liven aiheet on joukkoistettu, ts. kaupunginosien asukkaat ovat saaneet esittää mistä pitäisi puhua. Keskustelut striimataan verkkoon Lähiöfestin Facebook-sivun kautta. 

Lauantaina 28.9. Metro-livessa jatkuu keskustelu kaupunginosista. Linjalla Matinkylä–Vuosaari puhutaan mm. Helsingin kaupungin osallistuvan budjetoinnin ehdotuksista. Lähetyksiä on välillä 9.30–14.00, ja niitä voi kuunnella Lähiöfestin Facebook-sivun kautta. Metro-liven mahdollistajana on HSL. Metrossa ohjelmaa tarjoaa myös Espoon modernin taiteen museo EMMA, joka järjestää taidekävelyjä metroasemilla.

Näkyvyyttä paikallisyrittäjyydelle – #hoodsespoo 23.–29.9: Kaupunginosissa sekä eletään että hankitaan elantoa. Lähiöfest nostaa paikallista yrittäjyyttä some-kampanjalla, jossa arvaamalla oikein kuvia Espoon eri maamerkeistä voi voittaa yllätyspalkinnon. Palkintoja tarjoavat Espoossa toimivat pienyritykset. Mukaan on lähtenyt jo useita yrityksiä, ja palkintoina on kaikkea lahkeen lyhennyksestä herkulliseen lounaaseen.

Pop-up Espoo 29.9.: Viikonloppuna kaupunki on asukkaiden! Espoon kaupunki helpottaa kaupunkilaisten omaehtoista tekemistä tarjoamalla yhdeksän julkista tilaa tapahtumille. Kaupunki on huolehtinut tarvittavat luvat valmiiksi, joten kaupunkilaisten tarvitsee vain varata paikka. Viikon aikana on myös monia asukasyhdistysten ja muiden toimijoiden omia tapahtumia, jotka pääsevät maksutta Lähiöfestin yhteiselle Ohjelmakartalle.

Taustaa: Urban Practicen aloitteesta käynnistetty Lähiöfest tehdään yhteiskunnan eri sektoreita yhdistävällä yhteistyömallilla. Kaikki kumppanit ovat festivaalilla mukana sekä asiantuntijoina että aktiivisina ohjelmantekijöinä. Kaupunkien lisäksi tapahtumia ja kokeiluja ovat tekemässä yritykset, oppilaitokset ja yliopistot, yhdistykset ja aktivistiryhmät sekä asukkaat. Yhteistyömalli on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta, ja sitä esiteltiin viimeksi Berliinissä Creative Bureaucracy Festivalilla kaupunkien kehittäjille. 

Lähiöfest2019-pääyhteistyökumppaneita ovat Innovarch – Vahanen-yhtiöt, K-Market ja NCC. Sisältö- ja projektikumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Arkkitehtuurimuseo, Aalto Living+, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, HSL, Sitra, Omnia, EMMA, Maptionnaire, Yhteismaa, Treamer, Alankomaiden suurlähetystö, Viron suurlähetystö, Suomen Benelux-kulttuuri-instituutti ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. Yhteistyötä tehdään myös YLEn metropolitoimituksen kanssa. 

Edelliset Lähiöfestit järjestettiin vuonna 2015 Vantaan Mikkolassa (nimellä “Lähiöfestivaali Our House”) ja  vuonna 2017 kymmenessä kaupunginosassa Helsingissä. Vuonna 2019 Lähiöfest on laajentunut koko vuodelle ja neljään eri kaupunkiin: keväällä tapahtumakaupunkeina olivat Riihimäki ja Kauniainen, syksyllä isäntäkaupunkina on Espoo ja mukana myös Helsinki.