#lähiöfest
paikallisuuden
puolesta

2017: Lähiöfest2017 on alkanut

  • 25.9.2017

Yhteisen pöytäliinan koristelua Herttoniemi Block Partyssä kesällä


Huom.  Lähiöfest2017-ohjelmaa / Program from Lähiöfest2017 

Lähiöfest2017 potkaistiin käyntiin maanantaina ja samalla julkaistiin tiedote. Nyt se alkaa: lähiöiden viikko!

Tiedot sekä arkipäivien että viikonlopun tapahtumista löytyvät Kalenterista ja eri postauksista tältä sivustolta.

Tiedote 25.9.2017

Lähiöiden aika on nyt

Lähiöfest2017 25.9.–1.10. nostaa Helsingin lähiöt ja kaupunginosat kartalle ja ottaa kaikki mukaan tekemään kaupungin muutosta.

Lähiöfest2017 järjestetään 10 eri lähiöissä ja kaupunginosassa Helsingissä syyskuun viimeisellä viikolla. Tapahtuma on laajin Suomessa järjestetty erityisesti lähiöihin ja niiden paikkaan kaupungin kehityksessä keskittyvä festivaali. Festivaalilla halutaan herätellä suomalaista kaupunkikeskustelua näkemään kaupungit nykyistä kokonaisempina. Mihin suuntaan lähiöt kehittyvät, ratkaisee millaisia koteja, työpaikkoja ja kohtaamisen paikkoja kaupungit ovat.

Tapahtuma järjestetään Helsingissä, jonka uusi yleiskaava nostaa lähiöt uudella tavalla kartalle: kaupungin kasvu on suorassa yhteydessä lähiöiden kehittymiseen ja esimerkiksi tulevat täydennysrakentamis- ja joukkoliikennehankkeet tulevat yhdistämään eri kaupunginosia toisiinsa uudella tavalla.

Lähiöfest2017 on tuotantoyhtiö Egnahem media Oy:n aloitteesta syntynyt yhteistyöprojekti. Helsingin kaupunki on festivaalin päätukija. Lisäksi tekemässä on lukuisia yrityksiä, yliopistoja, yhdistyksiä ja aktivisteja, ts. yhteiskunnan kaikki sektorit julkisesta ns. neljänteen sektoriin.

”Lähiöfest2017 ei ole festivaali festivaalin vuoksi vaan tapahtuma, jonka avulla halutaan tuoda eri osapuolia yhteen, siilojen yli. Kaikki teot syntyvät yhteistyön kautta ja kaikki kumppanit ovat aktiivisia sisällöntuottajia, koska kaupunkien muutoksessa tarvitaan kaikkia”, sanoo Katja Lindroos tuotantoyhtiöstä.

Festivaalin oma kampanja #hoodshelsinki toimii konkreettisena esimerkkinä yhteistyöstä. Kampanjalla kannustetaan kiertämään lähiöiden ja kaupunginosien tapahtumissa ja paikoissa festivaaliviikonloppuna 30.9.–1.10. ja jakamaan Instagramissa kuvia #hoodshelsinki-hashtagillä. Kaikki osallistujat ovat näin mukana kisana, jonka palkintoja on lähiöiden pienyritysten ja yhdistysten lahjoittamia yllätyspalkintoja. Kun Lähiöfest2017 on ohi, kaupunkilaiset voivat siis jatkaa tutustumista kaupunkiin lunastamalla palkintojaan lähiöiden ravintoloissa, partureissa, pyöräliikkeissä, urheilukisoissa ja niin edelleen.

Lähiöt ovat mahdollisuus Helsingille

Lähiöfest2017 on koko viikon tapahtuma, joka sisältää sekä ammattilaisohjelmaa että avoimia yleisötapahtumia. Festivaalista vastaavan tuotantoyhtiön, kaupungin ja eri kumppaneiden lisäksi myös yksittäiset kaupunkilaiset ja vapaat ryhmät ovat voineet ilmoittaa mukaan myös omaan ohjelmaansa. Lopputuloksena on festivaali, jota tekevät kymmenet eri toimijat.

Ohjelma on julkaistu karttana, jossa on jo yli 30 eri tapahtumaa ympäri kaupunkia. Uusia tapahtumia ja kaupunkilaisten suosittelemia paikkoja lähiöissä voidaan lisätä kartalle vielä festivaaliviikollakin.

Arkipäivien tapahtumapaikkoja ovat Kalasataman Teurastamolle NCC:n rakentama Dome of Visions- konseptin paviljonki ja lähiöt eri puolilla Helsinkiä. Teemoja ovat avoin data liittyen lähiöihin ja eri kaupunginosiin, taloyhtiöiden vaikutusvalta lähiöiden uudistusvoimana, tulevaisuuden kauppa lähiöissä ja suurten asuinalueuudistusten uudet yhteistyömallit sekä arjessa tehtävät kestävät valinnat.
Työpajapäiviä isännöivät Vahanen, K-Market ja Aalto PRO, lisäksi tilaisuuksia järjestävät Sitra, Helsingin kaupunkitieto ja Forum Virium sekä NCC. Yhteistyössä kumppaneitten kanssa päiviin osallistuu opiskelijoita muun muassa Aalto-yliopistosta ja Kaupunkiakatemista. Myös monet startupit ja lähiöiden pienet yritykset ovat mukana.

Arkiviikko huipentuu perjantaina 29.9. ’People-Driven City’-seminaariin Helsingin yliopiston pääjuhlasalissa, joka paitsi kokoaa festivaalin teemat, myös tuo Helsinkiin kansainvälisiä kaupunkisuunnittelun ja -aktivismin huippuja Amsterdamista, Lontoosta, Tukholmasta, Tallinnasta ja Rotterdamista käymään dialogia täkäläisten toimijoiden kanssa. Lähiöt ja niihin liittyvät kysymykset asuinalueiden arvosta aktivismiin ja uudenlaisiin yrittäjyyden muotoihin yhdistävät monia eurooppalaisia kaupunkeja.

Puhujia ja keskustelijoita ovat esimerkiksi apulaispormestari Anni Sinnemäki Helsingin kaupungilta, professori Mari Vaattovaara Helsingin yliopistosta, EVAn johtaja Matti Apunen, yrittäjä ja kaupunkiaktivisti Pauliina Seppälä, kaupunkisuunnittelun kärkinimiin kuuluva Kees Christiaanse ja tämän vuoden Mies van der Rohe -palkinnon voittaja Xander Vermeulen Windsant. Egbert Fransen, Pakhuis de Zwijger -keskuksen perustaja saapuu myös Helsinkiin. Hänen organisaationa on fasilitoinut mm. EU:n Urban Agendaa.

Seminaari on viikon ainoa maksullinen tapahtuma, Danske Bankin ja Kiinteistömaailman tuella kuitenkin maksuton muun muassa monille opiskelijoille.

”Näemme lähiöiden ja kaupunginosien eurooppalaisessa murroksessa mahdollisuuden Helsingille. Helsingillähän on historiankin kautta mainetta haastavien teemojen isännöimisessä. Se, joka nyt ottaa tuon roolin segregaation vastustamisessa, kestävän kehityksen tukemisessa ja lähiöiden vahvistamisessa, profiloituu ihmisläheisen kaupungin puolestapuhujana”, Katja Lindroos sanoo.

Lähiöfest2017-viikon ohjelmanostot

Kokeilujen paikkoina 10 lähiötä ja kaupunginosaa

 

Lähiöfest2017 haluaa synnyttää uudenlaista keskustelua tekojen kautta. Teot synnyttävät kohtaamisia, tuovat esiin joskus tarpeellisia ristiriitojakin. Tekojen kautta voidaan nähdä, millaisiksi eri ihmiset ja yhteisöt haluavat lähiöitä ja kaupunginosia kehittää. Ohjelma löytyy kokonaisuudessa festivaalin sivustolta lähiöfest2017.fi. Tähän on koottu tärkeimpiä teemoja ja kiinnostavia kysymyksiä, joihin festivaalilla lähdetään etsimään ratkaisuja.

Miten luodaan kohtaamisia sinne missä ihmiset asuvat

Helsingin kaupunki avaa viikonloppuna 30.9. – 1.10. neljä tapahtumatoria, joilla kaupunkilaiset pääsevät keskustelemaan kaupungin muutokseen liittyvistä ajankohtaisista aiheista suoraan päättäjien ja asiantuntijoiden kanssa ja samalla kokemaan elävää toritunnelmaa mm. esitysten, ruuan ja paikallisten toimijoiden tuottaman ohjelman muodossa.

Tapahtumatorien ohjelmaa ovat järjestämässä Helsingin kaupungin toimialojen lisäksi festivaalin yritysyhteistyökumppanit. Torit ja muut avoimet yleisötapahtumat tekevät viikonlopusta 10 lähiön ja kaupunginosan yhteisen juhlan.

Miten asuinalueiden uudistumista rajoittavat kuilut ylitetään

Lähiöiden ja kaupunginosien muutoksessa kaupunki ei voi toimia vain yksin. Siihen tarvitaan varsinkin taloyhtiöitä, toisin sanoen tavallisia asukkaita. Miten yhteistyöhön päästään käytännössä – siihen keskittyy pääyhteistyökumppani Vahanen, joka luo festivaaliviikolla demon tulevaisuuden lähiöstä kontulalaisen naapuruston keskelle ja kutsuu kaikilla aisteilla kokemaan, miten jokainen voi ihan itse vaikuttaa omaan asumiseensa ja naapurustoonsa.

Miten luodaan yhteisöllistä kylähenkeä ja vahvistetaan palveluja

Väestö ikääntyy, elämäntavat muuttuvat ja yksilölliset toiveet vaikuttavat yhä enemmän. Lähiöiden palveluja haastavat monet asiat. Millainen tulevaisuuden lähiökauppa, ja millaista ruokakulttuuria lähiöissä voi olla – sitä visioi pääyhteistyökumppani K-Market eri toimijoiden kanssa. Visiot eivät jää vain haaveiksi vaan K-Market perustaa pop-up-ravintolan Vuosaaren lukion tiloihin. Kokki Harri Syrjänen luo 10 kaupunginosan menun, jota pääsee maistamaan kahtena iltana. Ravintolan tuotot menevät helsinkiläisten nuorten hyväksi.

Miten kaupunkisuunnittelulla voidaan vaikuttaa alueen elinvoimaan

Onko kaupunkien muutos jo liian nopeaa kaupunkisuunnittelulle, ja millä tavoin murroksessa olevien alueiden elinvoimaisuuteen voidaan vaikuttaa – näitä kysyy Suomessa jo 50 vuotta kaupunkikehityksen ammattilaisia kouluttanut YTK:n pitkä kurssi, jonka järjestäjä Aalto PRO tuo festivaalille 50 ammattilaista eri puolilta Suomea. Saman teeman parissa on myös NCC, joka esittelee viikolla muun muassa allianssimallin hyötyjä suurten lähiöuudistusten toteuttamisessa. NCC:n Dome of Visions toimii myös tulevaisuuden kaupunkivaikuttajien näyttelypaikkana. Paviljongissa on viikon ajan Aalto-yliopiston opiskelijoiden ideoita elinvoimaisista lähiötoreista.

Miten lähiöissä voidaan toteuttaa kestäviä arjen valintoja

Kestävän kehityksen kysymykset ratkaistaan arjessa: miten asumme, liikumme, syömme, kulutamme. Sitra isännöi viikolla kahtena päivänä kestäviin valintoihin liittyviä työpajoja ja tietoiskuja, joissa helsinkiläiset yhdistykset ja startupit esittelevät omia ratkaisujaan. Yhtenä konkreettisena kokeiluna viikolla haastetaan kaikki viettämään ”lähi(ö)työpäivää” – toisin sanoen etätyöpäivää oman kodin lähellä lähiössä. Lähiötyöpäivänä ei tarvitse istua yksin kotona vaan kaikkia kannustetaan menemään lähiöiden yhteisöllisiin tiloihin. Esimerkiksi Kliffa Innovations avaa maanantaina 25.9. oman Alku-tilansa kaikille veloituksetta, ja Sitran kestävän kehityksen tiimi näyttää mallia työskentelemällä tiiistaina 26.9. Kannelmäen Kanneltalossa. Myös Helsingin kaupunkiympäristön toimiala kannustaa työntekijöitään lähiötyöpäivään.

Miten pienet yritykset, uudet tulijat ja yhteisöt saadaan mukaan

Tulevaisuuden suomalaiset lähiöt ovat nykyistä moninaisempia. Lähiöfest2017-viikon eri tapahtumissa on mukana useita organisaatioita, kuten Startup Refugees, ja yksittäisiä aktivisteja, joiden työn ansiosta festivaalista on saatu kaikille avoin ja yhteinen tapahtumia. Image-lehti järjestää torstaina 28.9. suoria keskusteluja siitä miten kaupungista saada kaikille mahdollisuuksien paikka, ja Radio Helsinki vetää lauantaina 30.9. suoran lähetyksen Helsingin monikulttuurisimpiin kaupunginosiin kuuluvasta Vuosaaresta. Myös #hoodshelsinki-kisa toimii uusien kaupunkilaisten taitojen ja osaamisen foorumina. #hoodshelsinki-kampanjaa tehdään Lähiöfest2017-tuotannon ja Radio Helsingin yhteistyönä.

Nostoja yleisöviikonlopun ohjelmasta

Torit 30.9.–1.10.

Helsingin kaupunki avaa festivaaliviikonloppuna neljä tapahtumatoria kohtaamispaikoiksi lähiöihin. Toreilta löytyy tekemistä koko perheelle. Torit löytyvät Vuosaaresta 30.9. klo 10–14, Malmilta 30.9. klo 14–18, Pohjois-Haagasta 1.10. klo 10–14 ja Herttoniemenrannasta 1.10 klo 14–18. Kaikilla toreilla syödään yhteisessä pöydässä kaupunkilaisten kuvittaman pöytäliinan ääressä. Toreilla tutustutaan kaupungin muutokseen ja siihen, millaista tulevaisuuden Helsinkiä lähiöissä rakentuu.

Ravintola Safka 30.9.

Mitä on lähiöruoka? Sitä pääsee maistamaan K-Marketin avaamassa pop up -ravintolassa Vuosaaren lukiossa, jonne kokki Harri Syrjänen on rakentanut 10 kaupunginosan inspiroiman menun. Ensimmäinen ilta 29.9. on jo täyteen varattu mutta lauantaina mukaan pääsevät kaikki. Ravintolassa on myös esityksiä ja sieltä tehdään Radio Helsingin suora lähetys. Ravintolan tuotot menevät nuorille Ruuti-toiminnan kautta.

Koe tulevaisuuden lähiö 30.9.

Jokainen voi vaikuttaa omaan asumiseensa, naapurustoonsa ja lähiympäristöönsä. Vahanen demoaa kaupunkilaisille, mitä tulevaisuuden lähiössä voidaan tehdä: miten asukkaat voivat vaikuttaa omaan elinympäristöönsä esimerkiksi korjaushankkeiden yhteydessä ja yhdessä tekemällä. Tapahtumassa näytetään käytännössä, miten taloyhtiöt voivat toimia lähiöuudistuksen vetureina. Luvassa on hauskaa tekemistä kaiken ikäisille.

Jakomäen 50-vuotissynttärit 30.9.

Jakomäki on lähiöistä tunnetuimpia ja nyt sille järjestetään isot synttärit. HAM tuo paikalle Vieno Motors How to Prepare 4.0 -taidetapahtuman, jossa taiteilijat tekevät mielikuvituksellisia kukka-asusteita päähän tai vaikka kenkiin. Tulevan Jakomäen sydän -hankkeen arkkitehdit ovat tavattavissa. Juhlassa myös teatteriesityksiä ja korttelitansseja – myös koirille.

Koko yö lähiöissä

Lauantai-iltana ei tarvitse mennä nukkumaan. Illan voi aloittaa Siltamäen uimahallista, jossa klo 18.30 näytetään ‘Tappajahai’ altaassa. Kontulassa skeittihalli Luupissa pääsee skeittamaan viimeiseen metroon asti Tyttörullalautailijoiden ja Helsinki Roller Derbyn kanssa. Kannelmäessä Kannelmäki-liikkeen yhteisessä Olohuoneessa saunotaan, kaunistutaan ja valvotaan aamuun asti.

Lähiöfest2017 25.9.–1.10.2017 10 Helsingin kaupunginosassa: Vuosaari, Malmi, Pohjois-Haaga, Herttoniemenranta, Kontula, Kannelmäki, Jakomäki, Lauttasaari, Siltamäki, Kalasatama
Päätukija: Helsingin kaupunki
Pääyhteistyökumppanit: Vahanen, K-Market
Yhteistyökumppanit: NCC, Kiinteistömaailma, Danske Bank
Sisältökumppanit: Aalto-yliopisto, Kaupunkiakatemia, Aalto PRO, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, Forum Virium, Sitra, Caisa, Image-lehti, Radio Helsinki
Tuotantoyhtiö Egnahem media Oy järjesti ensimmäisen lähiöfestivaalin ‘Our House 2015’ Vantaan Mikkolassa.
Tiedustelut ja lehdistökuvat: info(at)lahiofest.fi
#lähiöfest2017   #hoodshelsinki