#lähiöfest
paikallisuuden
puolesta

2017: Lähiöfest2017 sanoo tervetuloa!

  • 25.4.2017

Our House 2015 / Muraali: Street Art Vantaa


Huom.  Lähiöfest2017-ohjelmaa / Program from Lähiöfest2017 

Uusi saittimme on auki! Lähiöfest2017 järjestetään syyskuun viimeisellä viikolla, mutta jo pitkin kevättä ja kesää kierrämme lähiöitä ja tapaamme ihmisiä, jotka tekevät kaupungin muutosta pienesti ja isosti. Tervetuloa lukemaan ja ehdottamaan, keistä pitäisi kertoa.

Lähetimme juuri virallisluontoisen tiedotteen maailmalle. Tässä koko pitkä tarina:

TIEDOTE
Julkaisuvapaa 25.4.2017 klo 9

Lähiöissä rakentuu tulevaisuuden kaupunki

Lähiöfest2017 levittäytyy 25.9.–1.10.2017 kymmeneen Helsingin lähiöön ja käynnistää keskustelua muuttuvasta kaupungista

Kannelmäki, Vuosaari, Herttoniemi, Kontula, Lauttasaari, Siltamäki, Pohjois-Haaga, Jakomäki, Malmi, Kalasatama. Kymmenessä Helsingin lähiössä ja kaupunginosassa järjestetään syyskuun viimeisellä viikolla Lähiöfest2017: uusi festivaali, joka tuo kaupungin toimijat, yritykset, yliopistot, aktivistit, pienyrittäjät ja yhdistykset sekä vapaat ryhmät ja kaupunkilaiset ideoimaan ja tekemään huomisen kaupunkia.

– Tavoitteenamme on, että muutoksessa kuuluisi enemmän erilaisia ääniä. Samalla haluamme profiloida Suomea kansainvälisessä kaupunkikeskustelussa, sanoo tuottaja Katja Lindroos Lähiöfest2017:n taustalla olevasta tuotantoyhtiöstä.

Esikaupunkialueille rakentuu elinvoimaisia keskustoja ja kaupunkielämää. Kaupunki kasvaa ja tiivistyy erityisesti raideliikenteen solmukohdissa asemien lähistöllä.

– Kaupunki on kohtaamisia varten. Tiivistyminen tuo lähiöihin uusia asukkaita ja niiden myötä palveluita ja kaupunkitiloja kohtaamisten paikoiksi, sanoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho Helsingin kaupungilta.

Toreja, ruokaa, yrittäjyyttä ja kaupungin uudistumista

Lähiöfest2017 tehdään yhteistyöllä. Kutakin ohjelman osaa tekee vähintään kaksi eri tahoa, ja moni projekteista ei olisi edes mahdollinen ilman yhteistyötä. Viikon aikana tehdään ensin töitä arkipäivien teematyöpajoissa. Viikonloppuna heitetään vapaalle: kaikkiin kymmeneen lähiöön tulee la 30.9. ja su 1.10. kaikille kaupunkilaisille avoimia tapahtumia ja tekemistä.

Lähiöfest2017 kannustaa lähtemään turistiksi omaan kotikaupunkiin ja innostaa kiertämiseen järjestämällä kisan, johon voi osallistua käymällä eri tapahtumissa ja tekemällä tehtäviä. Tehtävistä saa pisteitä, joilta keräämällä voi voittaa yllätyspalkintoja, joita tarjoavat lähiöiden pienet yritykset ja yhteisöt. Kisa kulkee nimellä ‘#hoodshelsinki’, ja se on yksi Suomi100-ohjelmassa mukana olevista osioista.

– Täkäläisissä lähiöissä on paljon hienoja toimijoita, joista moni ei tiedä. Haluamme avata ovia ja tehdä helpoksi myös paikallisille ravintoloitsijoille, partureille tai muille pienyrittäjille tulla osaksi festivaalia, kertoo festivaalin hollantilaistaustainen tuottaja Ramon Maronier.

Helsingin kaupunki avaa festivaaliviikonloppuna neljä tapahtumatoria kohtaamispaikoiksi. Torit tulevat lauantaina Vuosaareen ja Malmille, sunnuntaina Pohjois-Haagaan ja Herttoniemenrantaan. Toreilla koetaan kehittyvä kaupunki, syödään yhdessä ja taiteillaan kaupunkitilassa.

K-Market perustaa kahdeksi illaksi pop-up-ravintolan, jonka menu on lähiöiden inspiroima. Helsingin kaupunki mahdollistaa ravintolan antamalla sen käyttöön lähiökoulun. Ravintolan tuotto annetaan hyväntekeväisyyteen. Ravintolan lisäksi festivaalihenkeä lietsotaan K-Marketeissa ympäri Helsingin ja koko Suomen. Yhteistyössä muun muassa Kaupunkiakatemian opiskelijoiden kanssa tutkitaan arjen työpajoissa, millaisia palveluja lähiöissä tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa.

Vahanen hurauttaa Remonttirekalla tapahtumatoreille. Rekka on avoin kohtauspaikka, jossa kaupunkilaiset voivat deittailla vertaisiaan ja asiantuntijoita hyvän taloyhtiöelämän parissa. Festivaalin mittaan Vahanen visioi lähiöiden tulevaisuutta muun muassa asukkaiden, kaupungin asiantuntijoiden ja Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijoiden kanssa. Lähtökohtana on, että taloyhtiöiden korjaukset ovat innostava mahdollisuus kokonaisten lähiöiden uudistumiselle..

NCC tuo tapahtumaan Pohjoismaissakin kiertäneen Dome of Visions -konseptin paviljongin. Tässä “ideoiden kasvihuoneessa” järjestetään viikon aikana keskusteluja ja tapahtumia mm. Aalto-yliopiston arkkitehtuurin opiskelijoiden kanssa. Lisäksi NCC esittelee festivaaliviikon alussa uuden Pohjoismaiden kaupunkeja vertailevan tutkimuksen sekä lähiöprojektejaan.

Danske Bank tarjoaa viikon aikana helsinkiläisille nuorille mentorointia niin yrittäjyyteen kuin muihin elämän tavoitteisiin. Kiinteistömaailman välittäjät tapaavat lähiöissä sekä nykyisiä että mahdollisia tulevia asukkaita.

Lisäksi Danske Bank ja Kiinteistömaailma isännöivät yhdessä keskustelua alueiden identiteeteistä ja asunnon arvoon vaikuttavista tekijöistä eritoten perjantain pääseminaarissa.

Pääseminaarin sisältökumppaneita ovat muun muassa Aalto-yliopisto, Kaupunkiakatemia, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus ja Aalto PRO.

Nopea muutos vaatii matalan kynnyksen kokeiluja

Ensimmäinen lähiöfestivaali ‘Our House 2015’ syntyi, kun yksityinen yritys sai idean yhteisestä juhlasta lähiöön, joka toisi samalla eri osapuolia yhteen. Aloitteella ei ollut tilaajaa, vaan tuotantoyhtiö Egnahem media Oy kehitti festivaalia varten uudenlaisen yhteistyömallin.

– Lähiöfest2017:ia on tekemässä monia, keskenään erilaisia toimijoita. Kukin tuo paitsi oman asiantuntemuksensa myös intressinsä aiheeseen. Lähiöt muuttuvat niin nopeasti ja niin monella tasolla, että mukaan tarvitaan käytännössä kaikki yhteiskunnan sektorit. Matala hierarkia on suomalaisen kulttuurin vahvuuksia. Festivaali voi vahvistaa tätä, toimia katalysaattorina ja kokeilujen alustana, Lindroos sanoo.

Festivaalin yhteydessä rakennetaan kansainvälistä verkostoa, jonka ensimmäiset askeleet otetaan festivaalin pääseminaarin kansainvälisessä osuudessa. Teemat ja puhujat sekä Suomesta että maailmalta julkistetaan toukokuun ja kesäkuun aikana festivaalin verkkosivulla.

Kevään ja kesän aikana järjestetään ennakkotapahtumia, jotka ovat kaikille kaupunkilaisille avoimia. Lähiöissä toimivat yritykset ja yhdistykset voivat ilmoittaa halukkuudestaan lähteä mukaan ohjelman järjestäjiksi tai kisan palkintojen lahjoittajiksi ottamalla yhteyttä festivaalitiimiin sähköpostin tai sosiaalisen median välityksellä.

 

#lähiöfest2017
#hoodshelsinki
FB  facebook.com/lahiofest2017
Instagram Lähiöfest2017 @lahiofest
Twitter Lähiöfest2017 @OurHouseFI
YouTube Lähiöfest2017
lähiöfest2017.fi

Lähiöfest2017 25.9.–1.10.2017
10 lähiötä ja kaupunginosaa Helsingissä
Päätukija: Helsingin kaupunki
Pääyhteistyökumppanit: Vahanen, K-Market
Yhteistyökumppanit: NCC, Kiinteistömaailma, Danske Bank
Sisältökumppanit: Aalto-yliopisto, Kaupunkiakatemia, Aalto PRO, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, Forum Virium
Yhteistyökumppanilista täydentyy touko-kesäkuussa.
Ohjelma julkistetaan kesäkuussa.