#lähiöfest
paikallisuuden
puolesta

Lähiöfest Riihimäki 17/5

  • 27.4.2019


Riihimäen Lähiöfestiä juhlitaan perjantaina 17.5. koko päivän ajan Peltosaaren koululla. Tapahtumassa jätetään purettavalle Peltosaaren koululle lämpimät jäähyväiset muistojen ja yhdessä tekemisen voimalla.

Avoin yleisöpäivä alkaa koululla “Jälki-istunnolla” – sellaisella johon jokainen taatusti haluaa osallistua. Iltapäivän “Jälki-istunnossa” koulu täyttyy paikallisten toimijoiden esittelyistä. Koulun entiset oppilaat pääsevät kurkkaamaan entisiin luokkahuoneisiinsa, tervehtimään vanhoja opettajiaan, tägäämään jäähyväiset koulun jumppasalin seinään, verestämään ruokamuistoja ja asettumaan luokkakuvaan. Lähiöön on mahdollista tutustua Arkkitehtuurimuseon järjestämillä arkkitehtuurikävelyillä klo 14 ja 17 ja Peltosaari-seura tarjoaa lettuja Telluskadulla koko iltapäivän ajan.

Jälki-istunnon kohokohtana klo 15–16 käydään paneelikeskustelu jossa pohditaan, mikä on lähiön sydän. Aiheesta keskustelemassa Lähiöfestin Katja Lindroosin johdolla ovat Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen apulaisprofessori Venla Bernelius, Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri sekä vt. kaavoituspäällikkö Anniina Korkeamäki.

Lettuja, keskustelua ja paljon Peltsi-lovea!

Illalla juhlitaan Peltosaaren asukkaita ja koulua. Lavalle pääsevät kiipeämään koulun entiset ja nykyiset oppilaat musisoinnin ja haastattelujen merkeissä. Mukana ovat mm. jääkiekon ja vapaaottelun maailmanmestarit Janne Lahti ja Aleksi Nurminen sekä Special Olympics -kultamitalisti Nea Tilli ja illan seremoniamestarina toimii Joes Teka. Katusählyturnaus haastaa mukaan kaikki koulusta poistuneet ikäluokat.

Illan aikana yleisö pääsee äänestämään Riihimäen “Paikallissankareita” eli yhteisöjä, jotka ovat tehneet hyviä tekoja paikan päällä. Palkinto on samalla Lähiöfest-pääyhteistyökumppani K-Marketin ympäri Suomea levittäytyvän kampanjan avaus: sen aikana etsiään paikallisia hyväntekijöitä ja nostetaan esiin pieniä arkisia tapoja vahvistaa oman paikan henkeä.

Juhla huipentuu Riksu-biisin maailmanensi-iltaan, Riksu-sarjakuva-albumin julkistukseen ja Love-tapahtumien kanssa yhteistyössä toteutettavaan nostalgiseen Peltsi Love -diskoon koulun jumppasalissa.

Lähiöfest käynnistää “kaupunki-ilmiön” kouluille Peltosaaressa

Lähiöfest Riihimäkeen sisältyy myös kouluyhteistyötä. Oppilaat osallistuvat aamulla työpajoihin, joissa rakennetaan uutta tapaa oppia sekä kaupungista että paikallisuudesta. Ilmiöpohjaiseen oppimiseen perustuvassa kokeilussa Peltosaaren koulun oppilaat pääsevät tutkimaan tulevaa koulureittiään ja tutustuvat sen varrella niin kaupunkisuunnitteluun, kestävään liikkumiseen kuin vaikkapa kauppaan liittyviin aiheisiin.

Työpaja on osa Lähiöfestin käynnistämää kokeilua, johon tulee osallistumaan vuoden 2019 aikana kouluja kaikista Lähiöfestissä mukana olevista kaupungeista – Riihimäeltä, Espoosta, Kauniaisista ja Helsingistä. Työpajan “opeina” toimivat Riihimäen kaupungin kaupunki- ja liikennesuunnittelijat, Innovarchin arkkitehdit, K-Marketin kauppiaat, Arkkitehtuurimuseon asiantuntijat ja katutaiteen ykkösnimiin kuuluva Pete “Hende” Nieminen.

Lähiöfest Riihimäen alustava aikataulu

Pidätämme oikeuden muutoksiin

Koulupäivä

Klo 9–12 Kaupunki-ilmiö -työpajat koulun oppilaille (huom. ei yleisölle eikä medialle)

Jälki-istunto

Klo 14 ja 17 Arkkitehtuurikävely: Mistä on Peltsin lähiö tehty? Lähtö koululta, kesto noin 1,5 h, säävarau​s. Kierroksen vetää Riihimäen rakentumista ja arkkitehtuuria tutkiva kulttuurihistorioitsija Juho Haavisto ja se on toteutettu yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon kanssa.

Klo 14–17 Karkkitehtuuria & kaupunkisuunnittelua: Tule tutustumaan arkkitehdin ammattiin karkkitehtuurin merkeissä sekä suunnittelemaan tulevaisuuden Riksua. Lähiöfest-pääyhteistyökumppani Innovarch jakaa myös ilmapalloja ja poppareita.

Klo 14–16 Suomen Muotoilukasvatusseura Ry:n Mutku-studio

Klo 14–17 Uudet kouluruokasuosikit-maistatus ja äänestys, Palmia

Klo 14–17 Liikuntapalvelut, liikuntavaunun väline-esittelyä koulun pihalla

Klo 14–17 Toimijaesittelyjä ja työpajoja luokissa, mukana mm. Peltosaari-Seura ry, Kotikulman kiinteistöpalvelut, SPR, Samuli Parosen seura, Kännikapina, Riihimäen aikuislukio, Suomen Muotoilukasvatusseura Ry, Riihimäen Nuorisopalvelut, Digiteatteri ym.

Klo 14–18 I < 3 Peltsi – tarinoita kotilähiöstä. Non-stop-videoesitys ruokasalissa. Koululaiset haastattelevat entisiä oppilaita ja lähiön asukkaat muistelevat. Videoiden toteutus: Pyry Okkolin ja Tomi Mäenpää / HYRIA

Klo 14–18 Tägää oma tiilesi jumppasalin seinään! Koulun entisten ja nykyisten oppilaiden yhteisöteos. Yhteistyössä Molotow Finland

Klo 14–17 Vapaata kiertelyä koulun tiloissa, mahdollisuus tavata vanhoja opettajia ja luokkatovereita, koulukuvaseinä, ruokamuistoja ym.

Klo 14–18 Peltosaari-seuran buffetti Telluskadulla, K-Market mahdollistajana – tuotto Peltosaaren koulun stipendirahastoon!

Klo 15–16 Lähiön sydän – paneelikeskustelu koulun salissa: Miia Nahkuri / Riihimäen kaupunginhallituksen pj., Venla Bernelius / Helsingin yliopisto, Anniina Korkeamäki / Riihimäen kaupunki, Katja Lindroos / Lähiöfest

Klo 14–18.30 Paikallissankari-yleisöäänestys käynnissä. Lähiöfest-pääyhteistyökumppani K-Market kannustaa kaikkia valitsemaan mitkä yhteisöt ovat tehneet hienoja paikallisia tekoja Riihimäellä.

Klo 15–> Köyhä Ritari Food Truck

Iltajuhla

Klo 17 –> Katusählyturnaus, lähiliikuntapaikka Galaxy

Klo 17–20 Nuorisotila Peltsi Clubi avoinna, Räsyaita-paja

Klo 18 Avajaisseremonia

Klo 18–> Vanhempainyhdistys Pellavan makkarabuffa koululla

Klo 17.30–18.30 Koulun bändit ja Kunnan Pojat ulkolavalla

Klo 18.30–19.15 Joes Teka haastattelee koulun entisiä ja nykyisiä oppilaita salissa:

  • Aleksi Nurminen, vapaaottelun maailmanmestari
  • Janne Lahti, jääkiekon maailmanmestari
  • Nea Tilli, Special Olympics -kultamitalisti
  • Kalle Manninen, luokanopettaja, kirjailija
  • Gazale Giray-Öngörür ja Besir Giray, koulun entiset oppilaat
  • Jyri Welling, käsipallon ex-maajoukkuepelaaja
  • Hannu Huotari, koulun ensimmäinen rehtori

Klo 19.15–19.30 K-Marketin Paikallissankarit -äänestyksen kunniakirjojen jako

Klo 19.30–19.45 Riksu-biisin maailmanensi-ilta ja Riksu -sarjakuva-albumin julkistus

Klo 19.45–20.30 Kalpeat Varjot ulkolavalla

Klo 20.00–22.00 Peltsi Love -disco koulun salissa. Yhteistyössä Love -tapahtumat ja DJ ALL JAM. Illan huipentaa Janely & Dancing Queensin Decade Hits -tanssishow!

Lähiöfest Riihimäki 17/5 toteutetaan yhteistyössä. Yleisötapahtuman osuutta iltapäivästä iltaan koordinoivat Arja Taskinen ja Paula Susitaival / Peltosaaren Raketti.

Riihimäen kaupunki on vuonna 2019 Lähiöfest event city.