Kestävämmin ja fiksummin
- 10.2.2018
Sitran työpajan valmistelua NCC:n Dome of Visionsissa Teurastamolla / Photo: RM
Kestävä kehitys ratkaistaan arjessa. Lähiöt ovat arjen paikkoja – niissä asutaan, kulutetaan ja työskennellään. Miten omaa elämäntapaa voi kehittää planeetan kannalta paremmaksi? Lähiöfest2017-sisältökumppani Sitra kutsui ihmiset mukaan ideoimaan ratkaisuja. Ne ovat osa #100fiksuatekoa -hanketta.
Idea #3 Ruokapiirit
Lyhennetty Sitran alkuperäisestä tekstistä:
Yleensä ruokapiireistä tuotteet saa edullisemmin kuin tavallisesta kaupasta. Ruokapiirissä et maksa turhille välikäsille vaan rahasi menevät suoraan ruoan tuottajalle. Tuotteiden saatavuus riippuu tuottajista.
Reko-lähiruokarenkaat ovat hyvä vaihtoehto. Luomuliiton kautta löytyvät muun muassa luomutilat, joista osa on mukana myös ruokapiireissä. Ruokapiirin voi myös itse perustaa kokoamalla sopivan porukan ja etsimällä paikalliset tuottajat. Hankkimalla elintarvikkeita ruokapiiristä kerran viikossa voit pienentää hiilijalanjälkeäsi noin puolitoista prosenttia vuodessa. Säästö vastaa esimerkiksi 800 autoilukilometriä.
Lue lisää ja tutustu muihin arjen kestäviin valintoihin
Idea #25 Naapurustoapu
Lyhennetty Sitran alkuperäisestä tekstistä:
Naapurilta saa apua ja käytännön vinkkejä. Hyvät vinkit ovat rahanarvoisia, koskivatpa ne sitten ilmalämpömpumpun asentamista, kimppakyytien järjestämistä tai kotipuutarhan rakentamista. Jos aurinkopaneelien kasvava asennushalukkuus kasvaa naapureiden jutellessa enemmän toisilleen, pienentää tämä naapuruston hiilijalanjälkeä kuusi prosenttia vuodessa.
Esimerkiksi Nappi Naapuri on palvelu, jossa voi esitellä itsesi naapureille, pyytää tai tarjota apua, lainata tai vaihtaa tavaroita, myydä, ostaa ja antaa ilmaiseksi, tehdä aloitteita, keskustella tai kysyä asioita sekä tiedottaa tapahtumista. Taloyhtiöllä tai naapurustolla voi olla myös oma Facebook-ryhmä.
Lue lisää ja tutustu muihin arjen kestäviin valintoihin
Idea #27 Taloyhtiöiden monimuototilat
Lyhennetty Sitran alkuperäisestä tekstistä:
Entä jos työhuone löytyisikin naapurirapusta tai hyödyntäisit talon yhteistä juhlatilaa?
Yhteistilat tuovat säästöjä vuokrissa ja voivat myös korvata kotona tarvittavia neliöitä ja laitteita, huoneistokohtaisen saunan tai pyykinpesukoneen. Ikävänkin näköisestä kerhohuoneesta voi yhdessä tehdä kaikkia palvelevan monitoimitilan.
Jos korvaat asuntosi koosta kolme neliömetriä käyttämällä taloyhtiön 20 neliömetrin yhteistilaa, pienenee hiilijalanjälkesi kaksi prosenttia vuodessa. Jos miljoona suomalaista tekee näin, säästyy 17 000 henkilön kokonaishiilijalanjälki. Pienempien asuntojen rakentamisessa säästetään materiaalia sekä tuotetaan vähemmän päästöjä. Myös asunnon lämmittäminen kuluttaa vähemmän energiaa.
Lue lisää ja tutustu muihin arjen kestäviin valintoihin
+ TULOSSA PIAN: idea #5 “Lähi(ö)työpäivä” eli miten liikkumista voi vähentää ja samalla lisätä yhteisöllisyyttä lähiöissä!
Keksitään yhdessä lisää ideoita Suomen lähiöille!
”100+ ideaa lähiöille”-juttusarja on Lähiöfestin lahja kaikkien vapaaseen käyttöön. Ideoiden teemat liittyvät yhteisöllisyyteen ja kestävään kehitykseen, rakentamiseen ja korjaamiseen, yhteisöllisyyteen ja palveluihin, ruokaan ja kulttuuriin, arkkitehtuuriin ja alueidentiteetteihin, työhön ja innovaatioihin. Kaikki ideat löytyvät listana, ja ne julkaistaan juttujen muodossa kevään 2018 aikana.