#lähiöfest
paikallisuuden
puolesta

Kaupunkioppia Lähiöfestillä 23–27/9

  • 17.9.2019


Keväällä alkanut Kaupunkioppi – City Learning saa jatkoa Lähiöfest-viikolla. Seuraa täältä mitä Kaupunkiopissa opitaan, ketkä ovat mukana ja minne koululaiset kaupungissa menevät oppimaan!

 

Kaupunkioppi-työpajat & yhteistyökumppanit syksyllä 2019

Aalto Living+ & Keinutien koulu 

Aalto Living+ Lähiöfestin sisältökumppanina tarjoaa Kontulan Keinutien koulun oppilaille mahdollisuuden oppia City Science Labin innovatiivisilla metodeilla kaupunkisuunnittelua.

Työpajan ohjaajana on arkkitehti ja Aalto-yliopistossa tutkijana toimiva Pedro Aibéo, jonka uraauurtava työ arkkitehtuurin demokratisoimiseksi on huomattu maailmalla. Hänet on kutsuttu muun muassa seuraavaan Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin.

Arkkitehtuurimuseo & Laajasalon peruskoulu

Laajasalon peruskoulun neljäsluokkalaiset osallistuvat Arkkitehtuurimuseon työpajaan ja opastetulle kierrokselle. Pajassa tutustutaan eri tavoin ja osallistaen arkkitehtuuriin ja pohditaan myös lasten omaa elinympäristöä.

Keväällä 2019 Arkkitehtuurimuseon Arja-Liisa Kaasinen piti Riihimäen Peltosaaren koululla Kaupunkioppi-työpajan, jossa pohdittiin juuri Peltosaaren alueen ympäristöä sekä koulumatkaa – joka tulee muuttumaan, kun Peltosaaren koulu puretaan ja lapset vaihtavat alueella toiseen kouluuun.

Arkkitehtuurimuseossa toteutetaan myös niin kutsuttuja Erätauko-keskusteluja yläkoululaisten kanssa, jossa keskustellaan kyseisen metodin mukaisesti esimerkiksi ympäristön ja kestävän kehityksen teemoista.

Innovarch & Vahanen-yhtiöt & Tiistilän koulu

Innovarch oli mukana Kaupunkiopin kevään työpajoissa Espoossa, Kauniaisissa ja Riihimäellä. Pajassa pohdittiin arkkitehtuuria ja sen merkitystä lasten kanssa osallistaen.

Innovarchin koululaisille suunniteltu “Tunnista, oivalle, tee” -innovaatiokilpailu haastaa lapset pohtimaan oman lähiympäristön ongelmakohtia ja kehittämään niihin ratkaisuja. Epäkohdan tulee olla jotakin konkreettista ja liittyä tilaan, paikkaan, tai ympäristöön.

Keväästä 2019 käynnissä olleen kilpailun ehdotuksista kootaan näyttely Lähiöfest-viikon päätapahtumaan, joka on lauantaina 28.9. Espoon Matinkylässä, Tiistilän koululla. Tilaisuudessa julkistetaan myös kisan voittanut luokka, joka saa palkinnoksi 2000 euroa. 

Keskiviikkona 25.9. Vahanen Yhtiöt pitää Learning City Chatin, jossa keskustellaan kaupunkien kehittämisestä. Keskustelu alkaa klo 14 ja löytyy hashtagilla #citychat. 

Kesko / K-ryhmä & Laajasalon peruskoulu ja Mainingin koulu

Kesko ja K-ryhmä toteuttaa tulevalla Lähiöfestillä Kaupunkioppi-työpajan teemalla “Tulevaisuuden ruoka”. Työpajaan osallistuvat Laajasalon peruskoulun ja Mainingin koulun 8.-luokkalaiset ovat vuonna 2030 noin kolmekymppisiä. K-ryhmässä tutkitaan jatkuvasti kuluttajien käyttäytymisen muutosta ja visioimme tulevaisuutta.

Nyt käynnissä oleva hanke, johon Kaupunkiopin kokonaisuuskin sisältyy, selvittää kuluttajakäyttäytymisen muuttumista vuoteen 2030.  Hanke on jatkoa tulevaisuuden kaupan visioille, jotka K-ryhmä julkaisi noin vuosi sitten. 

Keväällä Riihimäen Peltosaaren K-Market osallistui Kaupunkioppi-työpajaan Peltosaaren koululla. Pajassa pohdittiin lähikaupan merkitystä yhdessä oppilaiden kanssa. 

NCC & Mainingin ja Tiistilän koulut

Lähiöfestin & Kaupunkiopin myötä NCC tarjoaa syyslukukaudeksi MySchool-sovelluksen espoolaiselle Mainingin koululle. MySchool on palvelu, jonka avulla koulurakennuksesta saatava data tuodaan opetukseen mukaan. Opettajat voivat sovelluksen avulla opettaa muun muassa energiankäyttöä, veden kulutusta, lämpötilan ja hiilidioksidipitoisuuden nousua luokkatilassa.

MySchool kerää koulun taloautomaatiosta mittaustietoja, mutta dataa voi kerätä myös liikuteltavilla sensoreilla, joiden avulla on helppoa konkretisoida oppilaille asioita (esim. ryhmä oppilaita ahtautuu pieneen tilaan 10 minuutiksi ja seuraa sensorista miten CO2-pitoisuus muuttuu).

Tiistaina 24.9. Tiistilän koulun 10. luokka pääsee tutustumaan NCC:n rakennustyömaalle Rautatieasemalle. 

Keväällä 2019 järjestetyssä City Learning -työpajassa Mainingin koululla NCC pohti oppilaiden kanssa kaupunkikehitystä. NCC teki 3D-tulostetun mallin Kivenlahden ostoskeskuksen ympäristöstä, joka on Mainingin koululaisille hyvin tuttu. Alue ei ole kovin viihtyisä, joten oppilaiden tehtävänä oli miettiä, miten he kehittäisivät ostarin aluetta. Koululaiset merkitsivät ideansa konkreettisesti 3D-tulostukseen.

Uutisia! Kaupunkioppi on myös osa tämän vuoden Helsinki Education Week -ohjelmaa – lue lisää>

Koonnut Heidi Kalmari

Kiinnostunut? Kysy lisää Kaupunkioppi-kokeilusta: kaupunkioppi(at)lahiofest.fi