#lähiöfest2017, 25/9–1/10, Helsinki

Tulossa superseminaari!

  • 17.5.2017

RM


Millainen on ihmislähtöinen kaupunki? Seminaari ‘People-Driven City’ tuo esimerkkejä eri puolelta Suomea ja Eurooppaa siitä, miten alueiden identiteettiä voidaan vahvistaa, miten paikan henkeä voidaan luoda, ja miltä kaupunkien tulevaisuus näyttää, kun sitä katselee lähiöiden ja kaupunginosien kautta.

Seminaaria valmistellaan parhaillaan. Festivaalin yhteydessä rakennetaan kansainvälistä verkostoa, jonka ensimmäiset askeleet otetaan festivaalin pääseminaarin kansainvälisessä osuudessa. Julkistimme seminaarista tiedotteen toukokuussa medialle.

TIEDOTE
Julkaisuvapaa

Kaupunkisuunnittelun ja -kulttuurin huippunimet syyskuussa Helsinkiin

Lähiöfest2017 -tapahtuman pääseminaari ‘People-Driven City’ 29.9. järjestetään kaikille kaupungin tulevaisuudesta kiinnostuneille.

‘People-Driven City’ katsoo kaupungin muutosta ihmisten näkökulmasta: miten alueiden arvoon ja identiteettiin voidaan vaikuttaa, miten yrittäjyys ja sosiaalinen vastuu voivat kohdata, miten lähiöiden korjauksia voidaan tehdä ihmiset huomioiden sekä mihin kaupunkimme ovat matkalla ja mitä voimme oppia muualta. Kysymyksiä tarkastellaan sekä ‘ylhäältä alas’- että ‘alhaalta ylös’-näkökulmista, ja etsitään keinoja niiden tuomiseksi lähemmäksi toisiaan. Seminaarin aamupäivä on suomenkielinen ja iltapäivä englanninkielinen.

Kansainväliset puhujat ovat kaupunkien kehityksen vaikutusvaltaisia suunnannäyttäjiä Euroopasta.

Kaupunkisuunnittelija ja arkkitehti Kees Christiaansea (NL) pidetään yhtenä aikamme kaupunkivisionääreistä. Hänen toimistonsa KCAP töihin lukeutuu esimerkiksi kaavan suunnittelu Hampurin HafenCityyn, jota käydään katsomassa kaikkialta maailmasta. Christiaanse saapuu seminaariin Aalto-yliopiston kutsusta.

Seminaarin esittelemiä caseja ovat PopBrixton, josta kertoo sen taustavoima Philippe Castaing (UK/FR). PopBrixton sijaitsee Lontoon Brixtonin esikaupungissa, joka tunnetaan paitsi monikulttuurisesta väestöstään myös David Bowien lapsuudenkotina. PopBrixtonista on parissa vuodessa tullut huippusuosittu ja merkittävä paikallisväestön työllistäjä. Ajankohtaisen teeman tuo case Lola Lik, joka on Amsterdamin lähiössä entisessä vankilassa toimiva kulttuurikeskus ja turvapaikanhakijoiden työllistymistä edistävä start-up-hautomo. Paikka avautui vuoden alussa, ja herätti heti huomiota muun muassa Fast Company-lehden sivuilla. Lola Likin kokemuksia tulee jakamaan Simon van Dommelen (NL).

Pohjoismaisen näkökulman tuo Madeleine Nobs (SWE), joka esittelee rakennusyhtiö NCC:n palkitun projektin tukholmalaisessa Fittjan lähiössä. Projektissa yhdistyvät peruskorjaus, kestävä kehitys ja asukaslähtöisyys. Eurooppalaisten kaupunkien muutoksesta laajassa kuvassa kertoo Egbert Fransen (NL), jonka johtama Pakhuis De Zwijger on maailman johtavia kaupunkikeskustelun hubeja ja ajatushautomoita. Pakhuis de Zwijger fasilitoi “Urban Agenda for the EU” -työtä Alankomaiden EU-puheenjohtajavuonna.

Lähiöfest2017-pääseminaarin pääkumppaneita ovat Danske Bank ja Kiinteistömaailma. Festivaalin yhteistyökumppani NCC tuo seminaariin puhujavieraan. Sisältökumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Kaupunkiakatemia, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus ja AaltoPRO. Vierailuja tukevat Alankomaiden suurlähetystö, Suomen Benelux-instituutti ja Viron suurlähetystö.

Seminaarin suomenkielisen osion puhujat julkistetaan kesäkuussa ja elokuussa, jolloin kerrotaan myös viimeiset kansainväliset vierailijat.

Seminaarin lipunmyynti on avautunut osoitteessa: https://peopledrivencity.eventbrite.com

Maksullisten lippujen lisäksi Lähiöfest2017 tarjoaa kaikille festivaalin ohjelmaan osallistuville Aalto-yliopiston ja Kaupunkiakatemian opiskelijoille vapaan pääsyn. Muille opiskelijoille ja esimerkiksi kansalaisjärjestöissä toimiville vapaaehtoisille ja lähiöiden aktiiveille tarjotaan mahdollisuus hakea pääsylippua alennettuun hintaan.

‘People-Driven City’ -seminaari vetää yhteen ja laajentaa Lähiöfest2017 -viikon teemoja. Festivaali alkaa 25. syyskuuta ja päättyy 1. lokakuuta. Arkipäivinä visioidaan eri näkökulmista lähiöiden ja kaupungin tulevaisuutta. Viikonloppuna on juhlat, joihin kaikki ovat kutsuttuja: yhteensä 10 lähiössä ja kaupunginosassa kokoonnutaan erilaisiin tapahtumiin ja tempauksiin.

Tiedustelut ja lehdistökuvat
info(at)lahiofest.fi

Seuraa ‘People-Driven City’ -seminaarin uutisia myös Facebookissa!