rakkaudesta lähiöön, #lähiöfest2017

Lähiöfest2017 – mitä tulossa

  • 19.6.2017

RM


Uusin tiedotteemme on lähtenyt maailmalle! Mitä kaikkea on luvassa – siitä tässä:

Tiedote
Julkaisuvapaa

Lähiöfest2017 tuo yhteen kaupungin muutoksen tekijät ja kansainväliset suunnannäyttäjät

Lähiöfest2017 on julkistanut ensimmäiset tapahtumanostot ja kutsuu kaupunkilaiset mukaan tekemään festivaaliohjelmaa.

Kymmenessä Helsingin lähiössä ja kaupunginosassa järjestetään 25.9.–1.10. uusi festivaali kaupungista kaupunkilaisille. Lähiöfest2017 on tiettävästi laajin Suomessa koskaan järjestetty lähiöihin keskittyvä tapahtuma ja yhteiskunnan eri toimijoita yhdistävä puheenvuoro. Mukaan on kutsuttu kaikki, joiden käsissä lähiöiden muutos on: kaupungin toimijoita yli sektorirajojen, yrityksiä suurista pieniin, yhdistyksiä, yliopistoja ja aktivisteja sekä tietenkin asukkaita. Sen tavoitteena on nostaa Helsinki esiin lähiökehityksen kansainvälisenä suunnannäyttäjänä.

Lähiöfest2017 kutsuu kaupunkilaiset kokemaan, miten lähiöissä rakentuu tulevaisuuden Helsinki. Tapahtumalähiöitä ja -kaupunginosia ovat Kannelmäki, Vuosaari, Herttoniemenranta, Kontula, Lauttasaari, Siltamäki, Pohjois-Haaga, Jakomäki, Malmi ja Kalasatama. Ensimmäiset tapahtumanostot on julkaistu karttapalveluna, johon kuka tahansa voi liittää oman tapahtumansa ja olla näin mukana järjestämässä yhteistä festivaalia.

Pop-up-ravintola, naapurustojuhlia, yöskeittausta ja Tappajahai uima-altaassa

Lähiöfest2017 kannustaa lähtemään turistiksi omaan kotikaupunkiin. Kiertelyä innostetaan viikonloppuna 30.9.–1,10. kisalla, johon voi osallistua käymällä eri tapahtumissa ”rasteilla”. Ottamalla kuvia sosiaaliseen mediaan rasteista saa pisteitä, joita keräämällä voi voittaa yllätyspalkintoja. Palkintoja tarjoavat lähiöiden pienet yritykset ja yhteisöt. Kisa kulkee nimellä ‘#hoodshelsinki’, ja se on yksi Suomi100-ohjelmassa mukana olevista osioista.

Rasteina toimivat tapahtumat tuovat omaleimaisia kaupunginosia esiin uusista näkökulmista. Tapahtumia on toteuttamassa useita eri toimijoita asukasyhdistyksistä pieniin yrityksiin ja yksittäisiin aktiiveihin ja taiteilijoihin.

Seuraavassa nostoja viikonlopun tapahtumista:

Tapahtumatoreilla tavataan – Festivaalin päätukija Helsingin kaupunki avaa festivaaliviikonloppuna neljä tapahtumatoria kohtaamispaikoiksi: lauantaina 30.9. Vuosaareen ja Malmille sekä sunnuntaina 1.10. Pohjois-Haagaan ja Herttoniemenrantaan. Kaikilla tapahtumatoreilla syödään yhteisessä pöydässä kaupunkilaisten kuvittaman pöytäliinan ääressä. Toreilta löytyy myös katettu oleilutila, jossa voi kuunnella kulmalavan puheenvuoroja ja ohjelmaa. Katutaidekesä jatkuu toreilla syksyyn, ja kaupunkilaiset pääsevät myös itse taiteilemaan terveisensä lähiöihin. Kullakin torilla on lisäksi omaa alueeseen liittyvää ohjelmaansa – ruokaa, taidetta, tanssia, laulua, kaupantekoa, käsillä tekemistä, vertaisoppimista, kaupungin uudistumista, yhdessäoloa ja uusia kohtaamisia. Lapsille on luvassa tekemistä liikuntahulinoista musisointiin. Kaupunkilaiset voivat kesäkuun ajan ehdottaa ohjelmaa toreille.

Koe tulevaisuuden lähiö – Pääyhteistyökumppani Vahanen demoaa lauantaina 30.9. Kontulan Keinutien naapurustossa, mitä tulevaisuuden lähiössä voidaan tehdä: miten asukkaat voivat vaikuttaa omaan elinympäristöönsä esimerkiksi korjaushankkeiden yhteydessä ja yhdessä tekemällä. Kontulan Keinutien naapurustoon kuuluu neljä taloyhtiötä. Asukkaiden kanssa Vahanen näyttää käytännössä, miten taloyhtiöt voivat toimia lähiöuudistuksen veturina. Lisäksi Vahanen kiertää Torien tapahtumia Remonttirekallaan, jossa yrityksen asiantuntijat antavat yhdessä festivaalin muiden kumppaneiden kanssa neuvoja taloyhtiön ajankohtaisiin. korjaus- ja lisärakentamiseen liittyviin kysymyksiin. Remonttirekassa, samoin kuin Keinutien naapurustojuhlassa on luvassa hauskaa tekemistä kaiken ikäisille.

Pop up -ravintola Vuosaareen – Pääyhteistyökumppani K-Market perustaa perjantai-illaksi ja lauantaiksi pop-up-ravintolan Vuosaaren lukioon. Menun suunnittelee kokki Harri Syrjänen 10 eri lähiön ja kaupunginosan inspiroimana. Pohjana on kaikissa festivaalilähiöissä keväällä tehty selvitys keväältä, joka paljasti, mitä eri lähiöissä syödään. Inspiraatiota haetaan myös paikallisilta ruokakulttuurin toimijoilta. Mukana ravintolan toteuttamisessa on Stadin ammattiopiston ja Vuosaaren lukion opiskelijoita. Ravintolan perustamisen koulutiloihin mahdollistaa yhteistyö Helsingin kaupungin kanssa. Tuotto lahjoitetaan Ruuti-toiminnan eli osallistavan budjetoinnin kautta helsinkiläisille nuorille. Ravintolan lisäksi K-Market-kauppiaat ovat aktiivisesti mukana festivaalilla niin Helsingissä kuin muuallakin Suomessa.

Muissa viikonlopun tapahtumissa mm. pyöräillään ympäri Lauttasaaren luontoa, tuodaan teoksia näytille kulttuurikeskus Sähinän avoimeen galleriaan ja skeitataan Kontulassa viimeiseen metroon asti. 50-vuotisjuhlaansa viettävässä Jakomäessä HAMin kutsumat Vieno Motors -projektin taiteilijat sitovat kukkakoristeita asukkaille. Siltamäessä pidetään pool party, jossa uidessa voi katsoa ‘Tappajahai’-elokuvaa, ja Kannelmäessä on salonki, jossa kauneusunien sijaan valvotaan koko yö.

Lähiöiden kysymykset ovat kaupunkien kysymyksiä

Festivaalin arkipäivät kutsuvat asiantuntijoita, opiskelijoita ja kaupunkilaisia visioimaan yhdessä lähiöiden ja kaupunkien tulevaisuutta. Viikon työpajoissa tartutaan korjausrakentamisen ja lähiöuudistuksen, palvelujen ja yrittäjyyden sekä alueiden elinvoimaan ja arvoon vaikuttaviin kysymyksiin. Viikon lopulla teemoja katsotaan eurooppalaisessa kontekstissa.

Viikko alkaa maanantaina 25.9. Kalasataman Teurastamolla ”numeropäivällä”, joka tarkastelee kaupunkia datan ja tilastojen valossa. Mukana ovat Forum Virium, Helsinkin kaupunkitieto ja kaikki festivaalin kumppanit. Samalla avataan festivaalin keskus-hub, Pohjoismaita kiertänyt Dome of Visions -konseptin paviljonki, jonka tuo Helsinkiin festivaalin yhteistyökumppani NCC. Paviljonkiin tulee mm. Aalto-yliopiston arkkitehtuuriopiskelijoiden näyttely.

Tiistaista torstaihin festivaali jalkautuu lähiöihin. Päivien isäntinä ovat festivaalin pääyhteistyökumppanit Vahanen (26.9.) ja K-Market (27.9.) sekä sisältökumppani AaltoPRO (28.9.), jonka perinteikäs YTK:n pitkä kurssi aloittaa 50-vuotisjuhlansa Lähiöfest2017-tapahtumassa. Pääyhteistyökumppani Vahanen-yhtiöt kokoaa lähiöuudistuksen asiantuntijat Lähiöjamit-seminaariin tiistaina 26.9. Kontulan Keinutien naapurustoon. Seminaarissa tehdään näkyviksi taloyhtiöiden erilaiset mahdollisuudet ja rajoitteet asuinalueen uudistumisessa sekä ideoidaan ratkaisuja. Mukana on mm. Aalto-yliopiston muotoiluopiskelijoita. Pääyhteistyökumppani K-Market visioi kaupan roolia uuden ajan kylän kohtaamispaikkana. Yhteistyössä Kaupunkiakatemian opiskelijoiden kanssa tutkitaan, millaisia palveluja lähiöissä tullaan tarvitsemaan, miten ne voidaan tehdä kestävästi ja ihmislähtöisesti.

Perjantaina 29.9. on festivaalin pääseminaari ‘People-Driven City’, joka järjestetään kaikille kaupungin muutoksesta kiinnostuneille. Seminaari tuo poikkeuksellisen laajan joukon kansainvälisiä kaupunkikehityksen ja -aktivismin suunnannäyttäjiä. Pääseminaarin pääkumppaneita ovat Kiinteistömaailma ja Danske Bank sekä sisältökumppaneita Aalto-yliopisto, AaltoPRO, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, NCC, Alankomaiden suurlähetystö, Suomen Benelux-instituutti ja Viron suurlähetystö. Seminaarista lisää.

Viikolla sekä lähiöissä että keskus-hubilla Teurastamolla on pieniä yleisötapahtumia liittyen esimerkiksi kaupunkiaktivismiin ja arjen kestäviin valintoihin. Viimeksi mainittu on aiheena keskiviikkoiltana Sitran isännöimässä tapahtumassa. Viikon yleisötapahtumat ovat maksuttomia, osaan on ennakkoilmoittautuminen.

Festivaalin tavoitteena on muodostua jatkossa perinteeksi ja levitä ympäri maata: syyskuun viimeinen viikonloppu halutaan omistaa lähiöille – koko Suomessa.

Media-aamiainen järjestetään ma 25.9. klo 9 Teurastamolla. Tilaisuudessa avataan Dome of Visions -paviljonki, kerrotaan viikon ohjelmasta ja vierailijoista sekä esitellään uutta tutkimusta liittyen lähiöihin ja kaupunkien välisiin eroihin. Kutsut lähetetään syyskuussa.

Tiedustelut ja lehdistökuvat: info(at)lahiofest.fi
Ohjelma ja kumppanuudet: Katja Lindroos, +358 50 354 1411
Helsingin kaupungin projektit: Jenni Peisa, jenni.peisa(at)hel.fi

Lähiöfest2017 25.9.–1.10.2017
10 lähiötä ja kaupunginosaa Helsingissä
Päätukija: Helsingin kaupunki
Pääyhteistyökumppanit: Vahanen, K-Market
Yhteistyökumppanit: NCC, Kiinteistömaailma, Danske Bank
Sisältökumppanit: Aalto-yliopisto, Kaupunkiakatemia, Aalto PRO, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, Forum Virium, Sitra, Kulttuurikeskus Caisa
Momoliving tuotanto
Viestintätuotantoyhtiö Egnahem media Oy järjesti ensimmäisen lähiöfestivaalin ‘Our House 2015’ Vantaan Mikkolassa. Festivaali on osa yhtiön vuonna 2009 aloittamaa ‘Momoliving’-projektia, johon on sisältynyt mm. tv-ohjelmia ja kirjoja lähiöasumisesta.
#lähiöfest2017
#hoodshelsinki
FB facebook.com/lahiofest2017
Instagram Lähiöfest2017 @lahiofest
Twitter Lähiöfest2017 @OurHouseFI
YouTube Lähiöfest2017
lähiöfest2017.fi

Linkkejä tiedotteessa mainittuihin ohjelmanostoihin:
People-Driven City-seminaarin lipunmyynti
Vahasen tiedotteet pääyhteistyökumppanuusLähiö-chat
K-Marketin Lähiöfest-sivu